Med döden som skugga

Publicerad 2013-06-11

Även om boken är full av spänning kommer största behållningen från porträttet av Cesar Rex. Samtidigt som han är en brutal, vapenhandlande gangster så är han även en älskvärd pappa till Jessica och en lojal vän till sina närmaste. Ingen är enbart ond eller bara god.

Para§rafs skribenter Ricard A R Nilsson och Pierre D Larancuent utkommer nu med en ny kriminalroman Med döden som skugga. Då de båda arbetar på Par§raf har vi bett Joakim Gade som står fri från redaktionen att recensera boken för att få ett så objektivt utlåtande som möjligt.

”Inte ännu en kriminalroman om en seriemördare”, var min första tanke när jag fick boken i min hand. Hur mycket kan man egentligen variera detta uttjatade koncept? Jag måste erkänna att det från början inte var särskilt lockande att lära känna ytterligare en psykopatisk mördare vars enda mål i livet verkar vara att hitta det mest plågsamma sättet att ha ihjäl sina offer på. Men jag började ändå läsa och blev positivt överraskad. Nilsson & Larancuents andra bok är listigt skriven, fängslande och full av oväntade vändningar. De vanliga klichéerna vad gäller både polis och gärningsman lyser välkommet med sin frånvaro. I centrum står bombnedslaget Jessica Fox som med nöd och näppe har lyckats fly från en seriemördare som polisen har varit efter i flera års tid. Bokens kvällstidningsjournalister har i sann sensationsanda döpt gärningsmannen till det löpsedelsinbjudande ”kärleksbödeln”.

Jessica Fox är den första som har lyckats undkomma och detta verkar inte sitta väl hos mördaren som börjar jaga henne. Hennes styvfar Cesar Rex är ledare för en kriminell organisation, det faller på honom att beskydda Jessica när polisen misslyckas. Även om boken är full av spänning kommer största behållningen från porträttet av Cesar Rex. Samtidigt som han är en brutal, vapenhandlande gangster så är han även en älskvärd pappa till Jessica och en lojal vän till sina närmaste. Budskapet från Nilsson & Larancuent är tydligt: Ingen är enbart god eller enbart ond. Uppenbart är att författarna riktar kritik mot den onyanserade bild av skurkar som är vardagsmat i spänningslitteraturens värld. Vet inte om Nilsson & Larancuent försöker att skapa en kriminalerotisk genre, det förekommer nämligen fler erotiska inslag än vad som är brukligt i en deckare. Det är annorlunda och fungerar enligt min mening bra, om än inte optimalt. Om de vill fånga både krimpubliken och dem som läser erotiska storsäljare som E L James Femtio nyanser-triologi behövs fler sexuella inslag och någon typ av kärleksberättelse. Men det är ett intressant experiment som är klart läsvärt.

Författare: Ricard A R Nilsson & Pierre D Larancuent
Bokförlag: Lindelöws
Utgivningsår: 2013

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.