Skalpelldansen

Av Nilsson-Larancuent 2013-05-31

På sin blogg beskriver Jenny Milewski sig som en skräckskrivare. Att hennes roman är en thriller, det köper vi, men inte skräck. Snarare är det lite av en splatterroman, där blodiga beskrivningar av Carls framfart får ganska mycket utrymme. Men det fungerar faktiskt.

Den framgångsrike författaren Jonas Lerman spelar huvudrollen i Jenny Milewskis debutroman. Hans böcker om den sociopatiske tillika mordiske kirurgen Carl Cederfeldt har fångat en stor läsarkrets. Grafiska och blodiga tortyrmord på främst tonårstjejer har gjort Carl till en antihjälte som Jonas Lermans läsare älskar att följa. Men en dag börjar de fiktiva morden bli verklighet och ett händelseförlopp med rötter i en förträngd barndom nystas upp.

På sin blogg beskriver Jenny Milewski sig som en skräckskrivare. Att hennes roman är en thriller, det köper vi, men inte skräck. Snarare är det lite av en splatterroman, där blodiga beskrivningar av Carls framfart får ganska mycket utrymme. Men det fungerar faktiskt. Ofta förespråkas att läsaren själv ska tillåtas måla upp en bild utan att författaren exakt beskriver ett visst förlopp, men i Skalpelldansen ges mer direkta beskrivningar:

”Har du sett en sådan här förut? Det kallas för en slev. En operationsslev. Den används av läkare för att skrapa tumörer från skelettdelar. Ser du hur vassa kanterna är? Tillräckligt vassa för att jag mycket enkelt skulle kunna sticka in den här i dina ögon och skrapa ut dina ögonlober, en i taget.”

Reflektionerna över våldet som man varje dag möts av i samhället är särskilt uppfriskande. För hur många författare funderar över sina ibland bestialiska skildringar av samhällets ondska – inte särskilt många – här gör huvudpersonen det hela tiden, och han är dessutom en författare. För vad säger det egentligen om oss som läsare att vi älskar kriminalromanens och thrillerns värld, där en brutal död är något som förväntas, något som krävs?

Kort sagt är Skalpelldansen spännande och fängslande, även om slutet var lite väl väntat. Den där överraskande vändningen man emotser i upplösningen blir man blåst på. Men ändå, en riktigt bra debut.

Författare: Jenny Milewski
Förlag: Telegram
Utgivningsår: 2012


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.