Jonas Falk har gripits igen

Av Dick Sundevall 2014-05-30

Ikväll, bara ett dygn efter att ha frigavs, greps Jonas Falk av rikskriminalen och fördes till Norrmalms polisstation. Enligt uppgift handlar det om en spansk arresteringsorder. Men vad han är misstänkt för har inte framgått. 
Jonas Falk häktades idag. Vi kommer under kvällen att publicera en separat artikel där vi bilägger ljudfiler från hela häktningsförhandlingen.

Jonas Falk greps ikväll på Götgatan i Stockholm av ett stort polispådrag. Enligt ögonvittnen var det flera polisbilar och ett tiotal poliser inblandade. När Falk greps var han i sällskap med en vän och sin advokat Tobias Enochson.

Ett eventuellt utlämnande av en svensk medborgare till ett annat land är inget som sker snabbt. Det ska först prövas i domstol. Alltså tingsrätt, och det kan sedan överklagas till hovrätt. Så om det här fortsätter hela vägen så hamnar det hos Svea hovrätt – som frigav Jonas Falk i går.

Men frågan är om han inte kommer att frikännas när Svea hovrätts dom kommer den 26 juni, från det som misstankarna grundas på i Spanien?  Den ekonomiska brottslighet som han nu påstås vara efterlyst för av spansk polis utgår tydligen helt från vad han har åtalats för i Sverige.

Vad som än händer så lär det vara många turer som återstår i den här historien. En högintressant fråga är hur snabbt det kan gå att få fram en sådan här internationell arresteringsorder? Kan den verkligen ordnas fram på ett dygn? Eller har åklagarna i Sverige haft den en längre tid, och utlöst den först nu?

Nu, flera timmar efter gripandet har Jonas Falks advokater fortfarande inte fått reda på vad han är misstänkt för. Och de har inte fått ta del av den internationella arresteringsordern.

– Det här utgör rena trakasserier av min klient, säger hans advokat Thomas Martinsson.

Uppdatering 29 maj 12:00

Ett första förhör kommer att hållas med Jonas Falk 14.00 idag. Det är poliser från rikskriminalen som håller förhöret och det hela handhas nu av Ekobrottsmyndigheten.

Uppdatering 29 maj 19:15

Häktningsförhandlingen med Jonas Falk kommer sannolikt att hållas i morgon fredag eller under helgen. Det finns några olika tänkbara alternativ för tingsrätten:

1. Jonas Falk kan bli häktad.

2. Han kan släppas på fri fot i avvaktan på vidare beslut och åtgärder.

3. Han kan släppas på fri fot men med restriktioner som daglig anmälningsplikt och/eller reseförbud tills vidare.

Vad det än blir för beslut i tingsrätten så kan det det överklagas till hovrätten, av såväl åklagarsidan som försvaret.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.