Märkta för livet

Av Nilsson-Larancuent 2014-05-13

Nilsson [&] Larancuent imponeras av Sveriges mest framgångsrika självpublicerade författare. 

Idag är det än svårare att komma igenom nålsögat hos de etablerade förlagen, vilket gör att många väljer att självpublicera. I en värld där ett författarskap endast ligger några knapptryckningar bort via en sajt på internet, så har antalet utgivna böcker ökat.

   Många, inte minst vi recensenter, har viss skepsis till dessa självutnämnda skalder vars litterära kvaliteter alltför ofta lämnar en del att önska. Men ibland blir man slagen med häpnad, vilket är fallet med Sveriges kanske mest framgångsrika självpublicerade författare, Emilie Schepp. Hon debuterade med kriminalromanen ”Märkta för livet” på eget förlag och succén lät inte vänta på sig. Enligt vissa uppgifter har den sålt i över 35 000 exemplar, vilket är bra till och med för de kända och etablerade författarna.

   I ”Märkta för livet” får läsaren följa Jana Berzelius som en sommardag 1986, endast nio år gammal, vaknade upp på ett sjukhus utan någon som helst aning om vad som hade hänt henne. Hon adopterades så småningom av ett överklasspar och utbildade sig till åklagare. I denna första del av en tänkt serie, är hon förundersökningsledare i ett uppmärksammat mord på en hög chef vid Migrationsverket, vars död följs av fler lik. Jana plågas av ett sargat förflutet som orsakar återkommande mardrömmar. Snart visar det sig att hennes barndom har anknytning till fallet hon arbetar med.

   Spänningen är hög och berättelsen håller läsaren i ett ofrånkomligt grepp hela romanen igenom. Den är stilistiskt välskriven med ett fängslande språk som stundom får känslorna att svalla, speciellt när det gäller barnamorden. Det kan konstateras att Emilie Schepp har lyckats – inte bara med en suverän deckare, utan även med att kullkasta många av fördomarna hos dem av oss som varit skeptiska till självpublicerade författare.

Författare: Emilie Schepp

Förlag: En & Ett AB

Utgivningsår: 2013


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.