Lång dags färd mot vad?

Av Dick Sundevall 2014-04-23

Det som började med spaning runt 2008 håller nu på att avslutas i Svea hovrätt. I det stora kokainmålet påbörjades idag försvarets slutliga pläderingar. Det här är ett minst sagt ovanligt mål, och därför var det inte speciellt förvånande att stora övergripande rättsfrågor väcktes redan idag. Bland annat frågor om en rättvis rättegång i enlighet med Europakonventionen och om staten är god?

Varje gång vi rapporterar från den här rättegången så frågar vi oss om ni läsare kommer att tro oss. Om någon annan journalist hade skrivit om de olika turerna i tingsrätten och hovrätten och vi själva inte hade varit på plats, så hade vi nog trott att hon eller han blivit helt snurrig.

Granska granskarna

Därför har vi på Para§raf ofta lagt ut dokument och ljudfiler från det här målet, så var och en kan se och höra vad det är som pågår. Och inte minst själva ta ställning till vår rapportering, genom att den vägen kunna kontrollera oss.

På fredag avslutas målet i hovrätten. Vi kommer de närmaste dagarna att rapportera dagligen om vad som utspelar sig, i form av att vi lägger ut ljudfiler från förhandlingarna.

Värda att lyssna på

Nedan finns nedladdningsbara ljudfiler från ensamseglaren Mauritz Anderssons advokat Martin Cullbergs plädering. Och advokat Johan Erikssons plädering. Det är långa pläderingar men vi har valt att inte klippa ner dem.

Det klampas omkring på pressläktaren då och då – men det går att höra advokaterna ändå. Och de definitivt är värda att lyssna på i sin helhet. Vad som framförs är milt uttryckt anmärkningsvärt.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.