Ris, ros och pussar i påsk

Av Dick Sundevall 2014-04-17

Vi frågade Para§rafs krönikörer vem eller vilka de ville ge ris, ros eller pussar i påsk? Vi var lite sent ute så många hade redan försvunnit iväg in i påskdimmorna – medan andra hade bestämda åsikter i frågan.

En av krönikörerna mejlade mig och frågade om jag hade tänkt på att vissa kanske kunde tänkas gilla att bli risade på rumpan. Han hade till och med förslag på några politiker som han trodde kunde ha den läggningen. Men låt oss släppa den tanken och utgå från att ”ris” står för något negativt.

Harriette Broman

Harriette ville fördela sitt symboliska ris, ros och pussar så här:

Ris vill jag ge de åklagare och poliser som gått över gränsen och begår lagbrott i sin iver att nå framgång. De som nonchalerar de etiska reglerna som de faktiskt har att förhålla sig till i sin profession. De som inte har förstått att Europakonventionen om mänskliga rättigheter är till för att följas, även i Sverige. Ris kan även Beatrice Ask få för att hon inte heller verkar ha fattat det.

Ros vill jag ge de åklagare och poliser som däremot håller sig på rätt sida om lagen, tar en titt på de etiska reglerna då och då för att fräscha upp sitt minne. Och vet att Europakonvention är viktig att respektera för att vi medborgare ska ha förtroende för det svenska rättssamhället.

Pussar vill jag ge till de advokater som kämpar för sina klienter många och långa arbetspass varje dag. De går inte hem klockan fem och slår av telefonen. Det lever med målen dygnet runt. Att påstå att alla advokater bara debiterar så mycket det kan för så lite arbetsinsats som möjligt och spenderar mestadels av tiden på golfbanan är inte min verklighet. 

Carlos ”Calle polis” Paulsson

Calle vill bara dela ut rosor: Nu till påsk vill jag lyfta och hylla Magnus, vapeninstruktören som skrev en väldigt stark debattartikel på Paragraf i tisdags. Vi fick en intressant och lärorik text från en expert på området. Det är inga enkla saker, att förklara varför ett ingripande kan sluta i dödligt våld.

Eller ska vi säga, det är svårt att få andra att förstå hur det kan sluta så tragiskt. Och det ska det väl vara. Vanligt folk ska inte ha erfarenheter av detta. Att människor reagerar är sunt. Den dag ingen bryr sig vill inte jag vara kvar i detta samhälle. Magnus är tydlig och rak i hur det kan se ut. Vad som händer inom oss. Hur människan reagerar, och reagerar olika.

För det tycker jag är det viktigaste: Att poliser inte är Robocops, som det ofta målas ut. Att poliser som hamnar i dessa situationer oftast inte är en tränad piketgrupp, utan vanliga radiobilspoliser. Så Magnus är enligt mig påskens man och skrev ett välkomnande inlägg i debatten. Även när insatser går fel, kan vi hitta svar och förklaringar i Magnus krönika.

Wille Eriksson

Wille vart kort och koncist inne på att ge Skavlan en puss i påsk: ”Han har en pratshow som är ung och fräsch. Den saknar djup, men rör om på ytan”.

Peter Althin

Peter skrev: Jag ger min familj och alla som kämpar för större jämlikhet och jämställdhet i samhället en Påskpuss. Och Påskris till alla politiska partier som vägrar stå upp för ett nytt statsskick – republiken Sverige – vilket skulle innebära större jämställdhet, jämlikhet, fördjupad demokrati och stöd för barnkonventionen! Alla övriga önskar jag Glad Påsk!

Mattias Edvardsson

I helgen fick min tvååriga dotter syn på en polisbil ute på stan. Poliserna som åkte förbi vevade glatt ner rutan och vinkade åt henne. ”Jag älskar polisen”, sa hon när vi kom hem. Nu vill både jag och hon skicka en välförtjänt påskpuss till alla poliser som gör hjältemodiga insatser där ute varenda dag. Visst finns det uppenbara brister i er organisation och visst finns det en del odugliga snutar, men den enskilde polisen förtjänar sannerligen mer uppskattning än den får. Så puss på er.

Påskriset går till vuxna män som hatar och slåss för att andra håller på ett annat lag. Väx upp.

Isabel Sommerfeld

Isabel vill ge sitt ris till Rysslands president Vladimir Putin, som tycker sig ha rätt att stå över internationell rätt och bryta mot folkrätten, med alla medel tillåtna.

Pussarna ger hon till er som planerar att rösta i EU-valet i maj. En utebliven röst kan innebära större chanser för rasistiska Sverigedemokraterna i Europaparlamentet, där de troligen förenar sig med andra rasistiska och antisemitiska partier i Europa för att stärka sin position. Så glöm inte att rösta! För ett fortsatt demokratiskt och öppet EU. 

Johan Hedenberg

Vill ge Jimmie Åkesson en kram och säga, ”jag vet att det är jobbigt att bli mobbad som barn. Men du kan lägga ned nu. Det är ingen fara längre. Du är stor nu”.

Dick Sundevall

Själv vill jag ge rosor och pussar till kvinnan som uppmanade passagerarna på ett flygplan att inte sätta på sig säkerhetsbältena. Hon fick med sig tillräckligt många för att kaptenen skulle inse att planet inte kunde lyfta, om de tog med sig den flykting som folk på bygden ansåg var fel att utvisa. Så poliserna fick ta med sig honom och stiga av. För mig är det ett underbart exempel på civilt motstånd år 2014, då alltför många tänker rösta på sd.

Riset får chefen för rikskriminalen, Per Wadhed, och andra som opponerat sig mot EU-domstolens beslut att det svenska datalagringsdirektivet från 2006 är ogiltigt. Vilket bland annat innebär att mobiloperatörerna inte längre behöver lagra data om vår mobiltrafik. EU-domstolen konstaterar att denna form av massövervakning är ett brott mot svenska medborgares mänskliga rättigheter. Wadhed vädjade till operatörerna att fortsätta lagra de uppgifter som EU-domstolen motsatt sig. Alltså – en av Sveriges högsta polischefer uppmanar ett antal företag att trotsa EU-domstolens beslut!

Anser högsta polisledningen i Sverige att det är ok att vi andra medborgare också börjar välja vilka lagar och domstolsbeslut vi ska ge fullkomligt fan i?

Ännu mer ris till justitieminister Beatrice Ask, som ligger bakom det här direktivet om datalagring av miljoner svenskar som inte är misstänkta för något brott, som nu också stämmer in i kören med att säga:

– Man ska ha klart för sig att den här typen av information är oerhört viktig för att brottsbekämpningen ska fungera. Det måste också vara med i vågskålen.

Vadå vågskålen? I den andra vågskålen ligger enligt EU-domstolen grundläggande mänskliga rättigheter för medborgare som inte är misstänkta för något brott. Vad kan väga tyngre än det?

Fram med nästa knippe kris: När Beatrice Ask snart är bortröstad får vi istället Morgan Johansson som justitieminister. Han krävde i den här frågan att justitieministern skulle kalla till sig Post- och telestyrelsen, som handhar det här, och förklara att svensk lag gäller. Alltså kräver han dels ministerstyre och dels att Post- och telestyrelsen ska trotsa EU-domstolen.

Frågan är om det finns tillräckligt med ris för att smiska förstånd i de här figurerna? Personer som anser att de själva har rätt och alla andra har fel, är farliga. Sådana ska inte inneha maktpositioner. Minst av allt ska de inneha höga polischefsposter eller vara justitieministrar.

Glad god påsk!

Vi önskar alla Para§rafs läsare en glad och god påsk! Det är vår mänskliga rättighet att äta alldeles för många ägg och vräka i oss kilovis med godis.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.