Bödeln Frälsaren Observatören

Av Nilsson-Larancuent 2014-03-03

Kändiskåta dokusåpadeltagare hamnar i ett våldsamt drama. Catrine Tollströms debut är en annorlunda spänningsroman och får en att fundera över den rådande kändiskulturens baksidor.

Med en stilsäker hand har Catrine Tollström skapat en rafflande berättelse om en av vår tids största fenomen – kändiskulturen. Man följer inspelningen av en dokusåpa som kombinerar överlevnad, makeovers och konflikter mellan den sedvanliga skaran av brokiga deltagare. Allt sker under största sekretess på den filippinska ön Palawu. Men någon vill använda produktionen till sina egna syften och är villig att tortera och mörda för att uppnå sitt mål.

   Läsaren hålls undrande över gärningsmän och motiv. ”Bödeln Frälsaren Observatören” har dessutom ett psykologiskt djup som idag är sällsynt inom spänningsgenren. Relationer mellan människor får ovanligt mycket fokus och man lär känna karaktärerna på djupet.

   Även om romanen är välskriven med en genomgående utmärkt gestaltning så kunde den ha varit lite kortare. För vår smak så finns lite väl många omständiga och utdragna transportsträckor. Visst, vi har full förståelse att Catrine Tollström genom dessa vill fördjupa sina karaktärer än mer, men ibland blir det för mycket. Hade hon strategiskt kapat 100-150 sidor så hade debuten gått från att vara bra till suverän.

 

Författare: Catrine Tollström

Förlag: Hoi förlag

Utgivningsår: 2013


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.