22/11 1963

Av Nilsson-Larancuent 2014-03-03

I ”22/11 1963” tar sig Stephen King an Kennedymordet. Vad skulle hända om det aldrig hade skett?

Stephen King är för många den främsta skräckmästaren, vi tycker dock att hans författande snarare består av ett antal riktigt bra böcker och flera sämre samt mediokra alster. Därför var det med viss tveksamhet vi tog oss an en ny tegelsten. Skulle besvikelse eller tillfredställelse bli resultatet?

   Jake Epping är engelskläraren som får en begäran från sin döende vän – han ombeds åka till det förflutna och stoppa Kennedymordet. På andra sidan av en tidstunnel är klockan alltid 11:58 den nionde september 1958. Oavsett hur länge Jake befinner sig i det förflutna har det inte gått mer än några sekunder i hans egen tid. Efter att ha testat tidstunneln en gång så bestämmer han sig för att ta uppdraget som innebär att han måste bo i en svunnen tid under mer än fem år.

   ”22/11 1963” lämnar läsaren tillfredställd. Trots en spännande berättelse med Kennedymordet i centrum, så är skildringen av 1950-talet och början av 60-talet det som griper tag i en mest. Detta är en av Kings bättre romaner och en som även de med mer ljumna känslor inför hans författande borde läsa.

 

Författare: Stephen King

Översättning: Boo Cassel

Förlag: Bonniers

Utgivningsår: 2013


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.