Jonas Falk JO-anmäler åklagare för livsfarlig brottsprovokation

Av Dick Sundevall 2014-02-19

Brottsprovokation är förbjudet i Sverige. Polisen ska förhindra brott. Absolut inte det motsatta, att provocera någon att begå brott. Nu hävdar Jonas Falk i en JO-anmälan att svensk polis under spaningarna i det stora kokainmålet har provocerat en person på ett sätt som kunde ha resulterat i att han hade blivit mördad. Personen ifråga är inte åtalad i målet.

Ytterst ansvarig för polisens arbete är förundersökningsledaren som varit högsta ansvariga för arbetet. I det här fallet kammaråklagare Karin Bergstrand.

Enligt Jonas Falk har svenska undercoveragenter närmat sig en bekant till Jonas Falk, Mattias Johansson. De har enligt Johansson bjudit både honom och hans familj på fina middagar på lyxkrogar, med syftet att han skulle introducera dem för Jonas Falk.

Jonas Falk skriver i sin JO-anmälan, som nedan återges i sin helhet som bilagd nedladdningsbar fil:

Enligt min mening har man i samband med aktuell händelse brutit mot polislagen då man istället för att skydda medborgare försätter dem i livsfara. Man har hänsynslöst utnyttjat en ovetande medborgare och i de fall man haft rätt i sina misstankar skulle man på förhand kunnat räkna ut att man försatt Mathias J i en situation där han sannolikt kunnat mista livet. Händelsen i sig har inte förnekats av polisen.

Vad Jonas Falk syftar på är att om en ovetande person introducerar undercoveragenter för en internationell grovt kriminell liga, inser den ligan sannolikt ganska snabbt att det är poliser som via den här personen närmat sig dem. Och fler än en har blivit mördade för sånt agerande.

– Mattias Johansson, som det handlar om, är en helt ostraffad person som säljer kopiatorer, berättar Jonas Falk över en avlyssnad telefon på Kronobergshäktet. Polisens syfte med att försöka närma sig Mattias var att via honom kunna närma sig den här inbillade stora internationella brottsorganisationen.

– Alltså den kokainliga som du är utpekad som ledare för, och därmed dömd i tingsrätten till 18 års fängelse?

– Ja, precis, säger Jonas Falk och skrattar. Men från början misstänkte dom att jag sålde rånarplaner. Och sen handlade det ett tag om diamanter. Men det ledde ju ingenstans så till slut blev det kokainhandel som dom drog till med. Dom hade ju bestämt sig för att jag skulle sättas dit för någonting. Gick det inte med det ena så försökte dom med nåt annat. Jag har dokument som visar att dom hade fått för sig att jag tillhörde som det står, ”en farlig internationell brottsorganisation”. Och därmed har jag nu varit häktad i total isolering i drygt tre år.

– Ja, du är den ende som jag bara fått träffa på ett fängelse eller häkte med personal närvarande och ett pansarglas mellan oss.

– Ja, tingsrätten tog bort alla restriktioner i och med att den rättegången var avslutad men då införde åklagarna och Kriminalvården i princip samtliga restriktioner igen.

I sin JO-anmälan hävdar Jonas Falk att polisen förutom den här provokationen, utan domstolstillstånd olagligt har buggat en bil som de lånat ut till Mattias Johansson. Därtill har de utan husrannsakan tagit sig in och rotat runt i hans mosters hus i Spanien. Och slutligen påpekar Falk att det är olagligt att använda privatpersoner för att på uppdrag av polisen försöka infiltrera kriminella organisationer.

 

Nedan biläggs som separata filer Falks JO-anmälan i sin helhet och Mattias Johanssons skriftliga redogörelse för vad han varit utsatt för.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.