Schack-spelaren

Publicerad 2014-01-12

Att man ska bli kidnappad är inte det första man kommer att tänka på då man just är i begrepp att bege sig till jobbet en helt vanlig vardagsmorgon. Kidnapping är ju bara någonting som sker med andra och i andra länder eller något man läser om eller ser på TV. Trots den nästan obefintliga risken att bli utsatt för en så kränkande handling, ett så grovt brott så var detta just vad som hände SIBAS VD Fabian Bengtsson den 17 januari 2005. Begreppet ”I Fabians Värld” fick plötsligt en helt ny innebörd, inte bara för Fabian själv utan för alla hans nära och kära, arbetskamrater och även de poliser som sätts till att utreda brottet. Men det var inte Fabian som VD för SIBA, eller den unge framgångsrike göteborgaren och företagsledaren, som gjorde att han lyckades överleva hela händelsen – det var Fabian Bengtsson som person och tillsammans med en illa planerad och mycket klumpigt genomförd kidnapping som gav Fabian kraft att behålla huvudet kallt under hela tiden han var i fångenskap. Fabian agerade mycket kallt och även heroiskt då han hela tiden lyckades ”lämna spår” efter sig i form av hårstrån instoppat mellan kuddar i en soffa med mera i syfte att ge bevis i den efterkommande polisutredningen.

Den 17 januari 2005 ställdes allt på ända för Fabian Bengtsson. Två för honom okända gärningsmän tvingade in Fabian i sin bil och körde iväg. Under flera veckor levde han i en trälåda i en lägenhet i centrala Göteborg. Och det var tack vare ”Glassbilen” och andra små detaljer som Fabian höll sig klar i sinnet genom att memorera ljud och händelser i syfte att i efterföljande polisutredning kunna delge så gott som möjligt var han hållits. Fabian lämnade även DNA-spår i soffor med mera i samma syfte. För polisen i Göteborg blev detta upptakten till en stor utredning som även skulle inbegripa hjälp från expertis på Scotland Yard. Men även ett dubbelspel var tvunget att spelas upp genom att låta massmedia tro att det förelåg en förtroendekris mellan familjen Bengtsson och polisen. Förvånande nog uppstod det även viss form av empati från förövarens sida gentemot Fabian som utryckte sig på olika sätt. Man kan säga att det blev ett slags omvänt ”Stockholmssyndrom” där förövaren lierade sig med den förövade. Kidnapparen började fatta tycke för Fabian och inse att han inte var någon uppblåst rikssprätt utan en person som han egentligen skulle vilja bli kompis med.

   I bakgrunden jobbar polisen på att lösa fallet. En okonventionell situation uppstod då man försökte att offentligt utge stora sprickor i samarbetet mellan familjen Bengtsson och polisen. Familjen Bengtsson utnyttjade massmedia till att visa sig desperata, allt i syfte att försöka påvisa för kidnapparna att man inte längre litade på polisen. Detta gav resultat. Efter flera veckor släpps Fabian av sina förövare i en park några kvarter från där han bor.

   Polisinsatsen är en av de största i Göteborg och boken beskriver det bakomliggande arbetet samt hur polisen tänker i kidnappningssituationer. Hela efterspelet med identifieringen, samt gripandet av förövarna beskrivs på ett rappt och enkelt sätt. Den humanistiska ådran lyser igenom berättelsen och en av dess höjdpunkter är när förhörsledaren med hjälp av ett schackbräde vinner den huvudmisstänktes förtroende.

   Boken Schackspelaren av Andreas Utterström och Anna Wetterqvist speglar hela historien kring kidnappingen av Fabian Bengtsson på ett rakt och korrekt sätt. Den är lättläst och på enkelt berättarvis både informativ som spännande. Att skriva en reportagebok om ett så svårt brott som kidnapping är ingalunda enkelt och Utterström/Wetterqvist har på ett påtagligt sätt lyckats att fånga nyanserna i de inblandade karaktärerna på ett sätt som ger boken stor trovärdighet. Boken kan lätt rekommenderas till de som inte är vana att läsa reportageböcker om brott. Den är såväl allmänbildande som heltäckande.

 

Författare: Andreas Utterström och Anna Wetterqvist

Förlag: Norstedts

Utgivningsår: 2013

ISBN: 978-91-1-304622-8


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.