Motståndet mot Nelson Mandela

Av Dick Sundevall 2013-12-08

Nu hyllar alla Nelson Mandela och är det någon som förtjänar att hyllas så är det väl just han. Men låt oss inte glömma vilka det var som motarbetade honom och ANC. Som inte bara accepterade att en liten vit rasistisk minoritet förtryckte den svarta majoriteten i Sydafrika, utan också aktivt arbetade för att denna förtryckarregim skulle sitta kvar vid makten.

På söndagar publicerar vi historiska artiklar på Para§raf – om vi har några. Så låt oss titta närmare på lite högaktuell 1900-talshistoria denna söndag när den store freds- och demokratikämpen Nelson Mandela nyligen avlidit.

Gjort avbön

Vänsterpartister får ofta höra om sina sovjettrogna år. Sverigedemokrater om sina rötter i nazistiska rörelser. Ibland får även centerpartister veta av att de var det mest pådrivande partiet när det gällde tvångssterilisering av kvinnor. Det enda riksdagspartiet som inte tycks ha några skelett i garderoben är Miljöpartiet.

Men de olika partierna och deras företrädare har gjort avbön och tagit avstånd från dessa delar av sin historia. Ingen vettig person tror väl idag att Annie Lööf i det fördolda vill att vissa unga kvinnor ska tvångssteriliseras? Och det är väl bara vissa näthatare som glömt att ta sin dagliga medicin, och smitit från sina vårdare, som hävdar att Jonas Sjöstedt är kommunist. Även om de unga vildhjärnorna i Sverigedemokraternas ungdomsförbund har problem med vilka de för dagen ska hata mest, judar eller muslimer, så är inte Jimmie Åkesson nazist. Han är en högerextremistisk främlingsfientlig populist men han är inte nazist.

”En neger är en neger”

Men hur är det med Moderaterna? Hur är det med mycket framträdande moderater som till exempel landets utrikesminister och deras hårda motstånd mot Nelson Mandela? De var ensamma i Sveriges riksdag om att motarbeta den handelsbojkott som var en avgörande faktor för att bryta det rasistiska förtrycket i Sydafrika.

I en motion som bland annat undertecknades av Carl Bildt och Margaretha af Ugglas krävde man att alla beslut om handelsbojkott skulle rivas upp. Moderatledaren Ulf Adelsohn som ofta säger rakt ut vad andra ledande moderater ligger lågt med, försvarade 1985 svenskt företagande i Sydafrika med argumentet att ”de stackars negrerna” annars skulle stå utan jobb. När uttalandet kritiserades hårt vidhöll han sin ståndpunkt i en TT-intervju med orden:

– Nej, jag ångrar ingenting. En neger är en neger och en svensk är en svensk.

”Terroristen Mandela”

Frågan är vad moderaterna har omvärderat idag. Ångrar man att man i likhet med USA såg Nelson Mandela och ANC som ”terrorister”? Jag har inte hört någon avbön – och det har ingen annan heller.

Från 1973 till 1994 gav Sverige 2,5 miljarder kronor till antiapartheidrörelsen, varav drygt en tredjedel gick till ANC. Det motsvarade halva ANC:s budget. Idén om ett fritt Sydafrika gick över alla partigränser därför var det här möjligt. Ja, det vill säga, alla partier utom Moderaterna. De ville stoppa stödet, eftersom de ansåg att ANC var en ”terroristorganisation”.

Historieförfalskningen

Så sent som 2012 försökte Moderaterna i sitt nya partiprogram framstå som en av de stora motståndarna till apartheid. Ja, till och med som ledande i denna antirasistiska kamp. Men programkommisionen lyckades bara övertyga några få trogna historielösa, så det fick skrivas om.

När Nelson Mandela besökte Sverige en månad efter sin frigivning 1990 underströk han att Sveriges stöd varit avgörande. Han sa också:

– Idag är det många som vill vara våra vänner. Det gläder oss. Men vi glömmer aldrig dem som gav oss sitt stöd när vi hade det svårt.

Då som nu

Hur ser då Sverigedemokraterna och deras närstående på Nelson Mandela idag? Är det som i många andra frågor, att de idag representerar de ståndpunkter som moderaterna öppet stod för tidigare?

En av järnrörskillarna, Kent Ekeroth, skrev en betraktelse över Mandela dagen efter att världen fått reda på att han avlidit. Så här skrev Ekeroth på Avpixlat:

Mandela gjorde sig först känd som en av huvudfigurerna i en terrororganisation som försökte döda så många vita människor som möjligt i syfte att åstadkomma politisk förändring i Sydafrika. Han åkte fast och kom att vistas 27 år i fängelse och blev under fängelsetiden, med hjälp av en hel del historierevisionism och mytbildning, en symbol för kampen mot apartheidpolitiken.
Efter att ha benådats och frisläppts valdes Mandela – eller snarare myten om honom – till president i Sydafrika mellan 1994 och 1999. Mandela har med ytterst tveksam legitimitet blivit något av en symbol för den utopiska och orealistiska drömmen om ett välfungerande mångkulturellt Sydafrika. Det är symtomatiskt att media i Sverige, som strävar mot samma verklighetsfrånvända mål, med en totalitär regims signum ägnar sig åt historierevisionism och förbehållslöst hyllande av denne från början våldsverkare och terrorist.

Det är det här synsättet och tongångarna som moderaterna behöver klargöra att de numer tar avstånd från. 

Närvaro vid begravningen?

Nu ska Sverige representeras av landets moderata statsminister Fredrik Reinfeldt vid Mandelas begravning. Hade de någon skam i kroppen så skulel han stanna hemma. Närvarar han så ger det hyckleriet ett ansikte, och skammen slår mot hela svenska folket.

Det finns minst två bättre alternativ: De partiledare som representerar de partier som gav sitt stöd till Mandela och ANC när han satt fängslad kunde närvara. Eller skicka dit kungen. Så länge han inte håller tal kan det fungera. Och han har i varje fall aldrig påstått att Nelson Mandela är en terrorist och inte heller har han sagt något föraktfullt om antiapartheidrörelsen.

Om moderaternas ledning tog detta steg tillbaka och gjorde avbön från sitt forna stöd för rasismen i Sydafrika, och förklarade att på grund av partiets skamliga historia så hade de beslutat att de inte borde närvara vid Mandelas begravning, då skulle jag kunna respektera Nya Moderaterna – och kanske till och med tro på att partiet nu står för något nytt.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.