Trond Sefastsson åtalas igen

Av Dick Sundevall 2014-08-12

Den före detta TV4-journalisten Trond Sefastsson åtalas återigen för att ha tagit emot pengar av dömda personer. Den här gången åtalas han för grovt ocker. Det handlar om 470 000 kronor som Sefastsson ska ha tagit emot från en man som är dömd för grovt narkotikabrott.

Att Trond Sefastsson tar betalt i form av hundratusentals kronor av personer som är dömda för grova brott, för att få dem frikända, blev känt första gången 2008. Då hade han ett löpande frilanskontrakt som journalist med TV 4 och använde det som plattform.

Journalist och jurist

Den gången hade han tagit emot 400 000 kronor av släktingar till en man som var dömd för grovt narkotikabrott. Sefastsson har både en journalist- och en juristutbildning. Men vid det här tillfället agerade han som journalisten Trond Sefastsson.

När mannen och hans släktingar inte ansåg att Sefastsson hade gjort rätt för pengarna, och ingenting hände, krävde de att han skulle återbetala allt minus 30 000 som han kunde behålla för den lilla mängd arbete han hade utfört.

Försökte anlita en torped

/wp-content/uploads/content/avslojanden/trond-sefastsson-atalad/johan.jpg

Foto: Dick Sundevall

Det resulterade i att Sefastsson försökte anlita en man, bilden ovan, som satt på livstid för mord, för att agera torped och skrämma den dömde mannen och hans släktingar. Den tilltänkte torpeden satt i samma fängelse, Tidaholmsanstalten, som den narkotikadömde mannen. Torpeden spelade med men hade ingen tanke på att hota eller skada den narkotikadömde mannen.

/wp-content/uploads/content/avslojanden/trond-sefastsson-atalad/KlippTorped.jpegAlltihop avslöjades och blev uppslaget stort i olika medier, eftersom Trond Sefastsson var en framträdande känd reporter på TV 4 och dessutom undervisade i journalistisk etik.

Det gick till åtal och i tingsrätten dömdes Sefastsson för mutbrott och skattebrott, eftersom han hade tagit emot de 400 000 kontant och inte deklarerat beloppet.

Blev inte frikänd

Det har sedan påståtts att han frikändes i hovrätten men så var det inte alls. Hovrätten konstaterade att Sefastsson inte kunde dömas för mutbrott eftersom han inte var anställd av TV 4 utan bara kontrakterad, om än för en längre period. Men i sakfrågan, att han hade tagit emot de 400 000 kronorna, var tingsrätten och hovrätten eniga. Så han dömdes i hovrätten till villkorlig dom och dagsböter. Det här resulterade att lagen om mutbrott ändrades några år senare, så att även en kontrakterad medarbetare numer kan dömas för mutbrott.

I samband med rättegången blev det även känt att Sefastsson tidigare var dömd i Uppsala tingsrätt för övergrepp mot barn.

I och med den här historien blev han utsparkad från TV 4 och har sedan dess inte kunnat arbeta som journalist i Sverige. Ingen av de höga TV 4-chefer som i det längsta försökte försvara och tona ner hans agerande är längre kvar på TV4.

Historien upprepas

/wp-content/uploads/content/avslojanden/trond-sefastsson-atalad/HojdTittarHogerArg.jpgDet Trond Sefastsson nu åtalas för är en upprepning av den här historien.

Återigen har han utlovat att göra allt för att en person som är dömd för grovt narkotikabrott ska få resning i Högsta domstolen, för att därmed kunna bli frikänd. Och återigen har han inte åstadkommit någonting.

Men åren har gått och tydligen har det gått inflation även i det här, så den här gången är summan 470 000. Mannen som har betalat Sefastsson kräver nu tillbaka 420 000.

– Till saken hör att andra personer också har hört av sig om liknande transaktioner med Sefastsson, säger Torgny Jönsson på ReclaimJustice, som har grävt i den här historien. Så det här målet kommer troligen att följas av fler.

 

Stämningsansökan i det här fallet biläggs nedan.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.


Bifogade filer:
Sefastsson.pdf

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.