Jakten på kapten klänning

Publicerad 2014-09-18

Det går ett larm till SOS Alarm om bråk vid en lägenhet i Bredäng i juli 2009. Bråket hade dessutom eskalerat till att en person hade knuffats ut ur höghuset och fallit från hög höjd innan han kraftigt slagit i marken med döden som omedelbar fortsättning. 

   En mordutredning tillsätts av polisen och snart framkommer att den döde mannen var flitigt förekommande i olika sammanhang av våldsamt gruppsex. För att ytterligare förtydliga bilden av personen ifråga förhörs ett antal unga kvinnor, varav en av dem var den döde mannens offer. Hon berättade i förhör att en av de brutala männen är polis. Detta kan hon knyta an till en tidningsartikel där hon tidigare läst om honom. Efter att ha fått tag på tidningen ser utredaren till sin stora förvåning att den brutale polisen är ingen mindre än Göran Lindberg, fd rektor för Polishögskolan och fd Länspolismästare i Uppsala. Göran Lindberg, som inom poliskretsar även brukar kallas för ”Kapten Klänning”.

   Det är utifrån dessa förutsättningar som Kriminalkommissarie Jonas Trolle inleder en förundersökning kring sexbrott utförda av Göran Lindberg. Om man stannar upp lite här och tänker efter så ser man tydligt hur delikat uppgift Trolle fått i sitt knä. Göran Lindberg är känd som en förkämpe för jämställdhet, samt som mycket engagerad i arbete mot kvinnofridskränkningar och sexism. Dessutom är Göran Lindberg känd ute i samhället genom både TV, radio, massmedia och offentliga föreläsningar.

   Hur utför man en förundersökning kring ett antal grova sexualbrott där man inte vill att någonting skall sippra ut till vare sig massmedia, allmänheten eller kollegor inom polis och åklagarväsendet?

   Jakten på Kapten Klänning är ingen vanlig kriminalroman, det är en beskrivning av de många problem som kriminalare brottas med dagligen, då man försöker samla bevis och leda förundersökningen framåt. Skillnaden med fallet kring Göran Lindberg är att hela upplägget är äcklande. Det är svårt att sluka boken från pärm till pärm, då mycket av det som Trolle beskriver är både äckligt och förnedrande gentemot medmänniskor. Trolle har dock lyckats beskriva allt detta vansinne på ett belysande sätt som ökar läsarens insikt i alla de etiska aspekter som den moderna polisen ställs inför. Hur ska man som polis förhålla sig till alla de kvinnor som fått sina liv både psykiskt som fysiskt förstörda av en så pervers person som Göran Lindberg?

   I boken får vi på ett noggrant och detaljrikt sätt följa den lilla gruppen inom Stockholmspolisen som utreder turerna kring Göran Lindberg. En tätt sammansatt grupp av högintellektuella utredare, som verkligen vägde alla olika aspekter i vågskål innan man fattade avgörande beslut. Samtidigt prioriterades att inte några uppgifter om att det var Göran Lindberg man utredde skulle få komma ut till allmän kännedom innan utredningen kommit till det avgörande gripandet. Man kunde inte ens kontakta Polismyndigheter ute i landet, där man förföljde Göran Lindberg utan allt var sekretessbelagt åt alla håll. Slutligen vid själva gripandet ledde detta till vissa smärre komplikationer, som dock relativt snabbt kunde övervinnas då det stod klart för samtliga inblandade vad det var frågan om. Man reste land och rike runt i jakten på Göran Lindberg som mer eller mindre öppet för spanarna ivrigt letade efter nya sexkontakter genom det så kallade Teletorget.

   Vilka medel får och bör man tillhandahålla en så pass stor och vidrig polisutredning som den kring Kapten Klänning, i form av telefonavlyssning, biljakter, husransakningar med mera – då främst ”dolda” husrannsakningar?

   På vilket sätt avslöjar man sedan gripandet av den misstänkte, till sina chefer, kollegor och till allmänheten. Men viktigast är kanske hur den enskilda polismannen bearbetar sig själv och alla sina tankar och upplevelser kring ett ärende som detta, utan att man faller igenom och tappar fotfäste själv?

   Dessa och flera andra frågor ställer man sig som läsare av Jonas Trolles fantastiska debutbok – Jakten på Kapten Klänning – en bok för alla som har intresse i rättsfrågor att läsa och fundera över.

 

Jakten på Kapten klänning av Jonas Trolle

Leopard förlag, 2014

ISBN: 978-91-7343-508-6

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.