Rövardotter

Av Nilsson-Larancuent 2014-09-18

En välskriven och gripande berättelse av dottern till en av Sveriges mest ökända brottslingar.

   Lars-Inge Svartenbrandt (numera Ferm) är enligt många den mest beryktade brottslingen i Sverige. ”Rövardotter” är dottern, Jackie Ferms, berättelse om sin uppväxt och sitt förhållande till fadern, modern, syskonen och världen i stort. Det är en bok varvad med brev från fadern, officiella journalanteckningar, foton och Jackies egna beskrivningar. Hon är till stor del ett offer för omständigheterna i sitt liv och för ett minst sagt orättvist socialt arv. Men boken är inte på något sätt en offerskildring, utan en rak och skoningslöst ärlig redogörelse av livet som rövardotter.

    Känslorna svallar över när man läser. Från ilska över allt som Jackie har fått genomlida, till sorg över hennes lillebror Jacks bortgång och beundran för en tjej som fått kämpa för allt. Hon har tvingats utstå både psykisk och fysisk misshandel, inte bara av sin far, utan även från personal på en del av de behandlingshem där hon genom åren har tvångsplacerats. Ändå har hon på något sätt klarat hålla näsan över vattenytan, när många andra under samma omständigheter hade drunknat – det är inget annat än beundransvärt.

   Mot slutet av boken verkar hon ha funnit någorlunda balans i sitt liv, även om där fortfarande finns många obearbetade trauman från barndomen. Jackie är ung, i skrivande stund enbart 23 år, men hon har upplevt mer armod än de flesta gör under hela sina liv, därför hoppas vi innerligt att hennes framtid för med sig mer lycka än sorg, för det förtjänar hon.

 

Författare: Jackie Ferm och Ola Brising

Förlag: Bookmark

Utgivningsår: 2014

 

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.