Att krossa ett företag

Av Dick Sundevall 2014-11-30

Bit för bit har företaget framgångsrikt byggts upp, genom att bröderna slitit hårt och tagit ut minimal lön. Men så fick de inbrott och därmed började ett litet helvete. Polisen, skattemyndigheten och byggnadsnämnden angrep dem som om de vore terrorister, utan att bröderna en sekund var misstänkta för försäkringsbedrägeri.

Familjen Abdos historia är som en amerikansk film. De kommer från Libanon till Sverige 1985 och börjar sälja frukt och grönsaker på ett torg i Malmö. Verksamheten går bra så de köper en liten skåpbil och sedan en större, och en till. Och så fortsätter det.

Idag har de en stor livsmedelshall och därtill en grossistverksamhet. Företaget, Abdos Multifood, omsätter nu cirka 300 miljoner och anställer allt fler. Därmed betalar de in en väldig massa moms, arbetsgivaravgifter och löneskatter till Malmö stad och till den svenska staten.

– Men från första dagen har vi motarbetats, säger Samir Abdo som är Abdos Multifoods vd.

Han visar mig byggnadsnämndens olika papper. Det handlar bland annat om att de byggde om entrén så att den blev handikappanpassad för rullstolsburna och med en separat handikapptoalett. Därmed tog entrén lite mer plats, på bekostnad av några av butikens parkeringsplatser.

Riv ner och bygg upp igen

Det borde inte utgöra något större problem eftersom Abdos Multifood äger tomten där såväl butiken som parkeringsplatsen finns. Och att handikappanpassa något är det väl ingen som rimligen kan klaga på? Men det gjorde byggnadsnämnden i Malmö. De menade att utbyggnaden var så stor att den krävde byggnadstillstånd.

Efter diverse palaver har man nu kommit fram till att de får byggnadstillstånd för den nya entrén – men att de först måste riva ner den befintliga entrén och sedan bygga upp den igen.

– De är ute efter företaget, säger Samir. Med vår direktimport och våra låga priser utgör vi ett hot mot de stora etablerade kedjorna.

Affärsidén är inte ny. Här och där i Sverige finns liknande företag. Ibland med svenskar och ibland med invandrare som ägare. Man direktimporterar en del varor utan mellanhänder i form av grossister och köper upp konkurslager. Och när någon stor svensk grossist till exempel har choklad som har utgångsdatum om tre månader och de stora kedjorna kräver ett år, så kan Abdos Multifood köpa upp allt grossisten har till ett lågt pris, och sedan snabbt sälja chokladen billigt till sina kunder innan utgångsdatumet är passerat.

Affärsidén är som sagt inte ny men här är den ordentligt genomarbetad, så grossisterna kontaktar ofta Abdos Multifood och kommer med olika erbjudanden.

Internationellt utbud

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Att-krossa-ett-foretag/BraOversiktButiken.jpg

När jag går runt i den stora butiken, eller snarare livsmedelshallen, är det många invandrare bland kunderna. Inte så konstigt med tanke på att det här finns kryddor och annat från olika delar av världen, som man inte träffar på hos ICA eller Coop. Men här finns också många infödda svenskar som dels har upptäckt hur låga priserna är och dels har kommit på att de kan variera mathållningen och pröva på mycket nytt genom att handla här.

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Att-krossa-ett-foretag/SamirHojd.jpg– Det är en Halalbutik, berättar Samir. Därför säljer vi inget med alkohol i, och inget fläskkött.

Bilden till vänster, Samir med två av sina barn.

Att livsmedelshallen har eget bageri gör inte saken sämre. Kort sagt, bodde jag i Malmö så skulle jag troligen handla här.

Inbrott

Natten mellan den 16 och 17 mars i år blev livsmedelshallen utsatt för ett inbrott. Tjuvarna avaktiverade larmet och vistades under flera timmar i butiken. De stal stora summor pengar som förvarades i olika kassaskåp. Men de fångades på bild via övervakningskameror. De var maskerade men även deras röster blev inspelade.

Varför fanns det då så mycket pengar i kassaskåpen?

– Vi omsätter uppemot en miljon om dagen, berättar Samir. Vi kan få in väldigt mycket kontanter under ett veckoslut, och inbrottet skedde under natten till en måndag. Vi brukade ta med pengarna till olika depåer och då var vi flera stycken som skyddade pengarna. Vid inbrottet hade vi två och en halv miljon i kassaskåpen.

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Att-krossa-ett-foretag/UppbrutetKassaskap.jpg– Men täcker inte era försäkringar det?

– Nej, det finns inga försäkringar som täcker en så stor kontantförvaring på ett företag, säger Samir. Nu har vi lagt om det där så att Loomis hämtar pengarna.

Malmöpolisen hade haft liknande inbrott i den här delen av Skåne och visade bilder på misstänkta och uppgav deras namn för några av bröderna Abdo. Man bad bröderna om att via deras kontakter försöka få fram vilka det kunde vara som låg bakom inbrottet.

Konfrontationen

En bekant till bröderna tyckte sig känna igen rösten på en av de maskerade inbrottstjuvarna, som vi kan kalla Genti. En av bröderna, Wadih Abdo, bestämde sig för att söka upp Genti och fråga ut honom. Han tog med sig några andra personer och konfronterade Genti den 24 mars.

Den 26 mars, inställde sig Genti hos polisen tillsammans med Wadih Abdo.

Genti anhölls, misstänkt för grov stöld men försattes på fri fot den 29 mars. Wadih Abdo anhölls den 26 mars, misstänkt för människorov men försattes på fri fot den 28 mars.

Så långt är allt klarlagt och bekräftat. Eller som det heter på juristsvenska, ostridigt. Sedan går historierna isär.

Frivilligt eller under tvång?

Efter diverse tumult vid konfrontationen, som kanske kan beskrivas som misshandel, följde Genti med frivilligt för att titta på övervakningsfilmerna, hävdar Wadih, för att därmed försöka bevisa att han inte varit inblandad. När Genti och Wadih anländer till polisen så bekräftar Genti det här.

Men enligt Malmö tingsrätt händer sedan följande:

Några dagar senare, den 31 mars 2014, kontaktade X polisen och nytt förhör hölls varvid han berättade att han tillfångatagits och utsatts för misshandel, hot och tvång i syfte att få honom att erkänna att han gjort sig skyldig till inbrottet hos familjen Abdo och berätta vilka hans medgärningsmän varit.

Bland annat säger Genti till polisen att en vuxen son till Samir slagit honom med en hammare. Men oberoende svenska vittnen säger att den person som hade en hammare var mörkhårig. Samirs son har ljust hår, men likafullt är han nu efterlyst av polisen.

Tingsrättsdomen fortsätter:

I maj 2014 gjordes en polisanmälan av familjen Abdo om försök till utpressning som gällde ett påstående om att X familj ställt krav på att familjen Abdo skulle betala pengar till dem.

– Dom ville ha tre miljoner kronor i någon form av skadestånd, så vid bad dom fara… säger Wadih Abdo, bilden nedan, när jag träffar honom på häktet i Helsingborg.

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Att-krossa-ett-foretag/WaHanderUppeLiggande.JPG

Piketen slår till

Den 9 april slår polisen till med full styrka, däribland med piketen, mot två av familjen Abdos bostäder. Det blir dramatiskt. Kvinnor och barn tvingas stå ute i kylan, utan ytterkläder. Fem av bröderna Abdo grips och anhålls. I samband med gripandet vrids Wadihs arm upp så hårt att han sedan dess inte fungerar fullt ut. Han har fått vad som troligen blir en bestående skada i axeln. När han efterfrågat läkarhjälp har han nekats det av Kriminalvården.

Eftersom han inte kunde få en mitella av Kriminalvården som han behöver för att avlasta armen, frågade han om familjen kunde köpa en mitella som han kunde ha i häktet. Men fick till svar att det inte gick för sig.

Likaså när han hade en svår tandinflammation. Det brukar skämtas om att den enda vård Kriminalvården tillhandahåller är tandvård. Men det gällde tydligen inte för Wadih. Det slutade med att han en natt i cellen bröt sönder en blyertspenna och stack hål på bölden med den så att han fick ut en del av varet.

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Att-krossa-ett-foretag/WAHojdBRAFortvilad.JPGNär Wadih greps vägde han 107 kilo. Idag väger han 78 kilo.

– I perioder har jag inte kunnat äta, berättar han. När jag har svimmat i cellen av vätskebrist, har man kommit in och slängt upp mig på britsen och gått ut igen.

Från såväl Wadih som andra av bröderna får jag höra om hur de i polisförhören frågat varför de behandlas som brottslingar, när det är Genti och andra som har gjort inbrott? Flera av bröderna har fått samma svar:

– Vi vill inte ha er här. Fattar ni inte det?

När jag pratar med några av brödernas advokater, berättar de att de reagerat över den aggressivitet från polisernas sida som präglat polisförhören. 

Nedlagt och åter nedlagt

Bröderna Abdos anmälan om kravet på skadestånd från Gentis släktingar lades ned.

– Dom nekade till att överhuvudtaget ha träffat oss, säger Samir. Men det las ner trots att det fanns oberoende vittnen som sett det mötet.

Under den period som rättegången pågick i tingsrätten blev några av bröderna Abdos tonårssöner misshandlade av släktingar till Genti. Vid misshandeln användes såväl kofot som knivar och påkar, enligt sönerna. Det polisanmäldes – men lades ner.

Brödernas Abdos 70-åriga mamma blev också attackerad och misshandlad under den här perioden. Även det polisanmäldes – och lades ner.

Något är fel

När bröderna sitter anhållna och sedan häktade kommer brev från skattemyndigheterna och byggnadsnämnden som snabbt ska besvaras.

– Men dom visste ju att jag som företagets vd var häktad med restriktioner och inte kunde komma åt bokföring och annat för att kunna svara på deras frågor, berättar Samir.

När jag lyssnar på brödernas berättelser blir jag allt mer fundersam. Vad de säger kan jag i de flesta fall få bekräftat. Kan inte beslå dem med en enda lögn.

Men det är något som inte stämmer. Det här är ingen familj som är känd för grov kriminalitet. Visst finns det en och annan fortkörning och någon olovlig körning. Till och med en rattfylla. Men ingen grov brottslighet. Varför behandlas de då som de gör av polisen, skattemyndigheten och byggnadsnämnden etc?

De behandlas som om de var terrorister, tänker jag. Myndigheterna går på dom som om dom vore farliga.

Kunde det vara så? Är de religiösa fanatiker? Och därmed misstänkta terrorister?

Frågar mig fram lite försiktigt. Ja, de är muslimer och har varit med och betalat en del av ett moskébygge. Men det säger ingenting. I muslimska grupperingar i olika städer är de som är framgångsrika med och betalar när det ska uppföras en moské. På samma sätt är det med kapell som byggs åt olika kristna frikyrkliga grupperingar.

Men är de aktiva utövare av sin religion? Går de till moskén flera gånger om dagen för att be? Nej, definitivt inte. En av bröderna ber flera gånger om dagen men ingen av de övriga. De är som de flesta svenska protestanter som går i julottan och är i kyrkan när någon närstående ska döpas eller konfirmeras,[-] men mer än så blir det oftast inte.

Informatör?

Jag släppte tanken på religiös fanatism och terrorism. Det var helt klart inte så. Men varför då detta oproportionerliga agerande från olika myndigheters sida? Varför sitter Wadih fortfarande i säkerhetshäkte och har restriktioner även efter att dom har avkunnats? Och varför särbehandlades han så vidrigt?

Kunde förklaringen vara att Genti var och är informatör eller till och med infiltratör åt Skånepolisen? Och därmed skyddas av polisen? Det skulle kunna förklara varför han än idag inte är åtalad för inbrottet trots att bevisen för hans deltagande är tydliga. Vid polisens husrannsakan hemma hos honom hittades en del guld i kassar från Abdos. Och verktyg som använts vid inbrottet och en rånarluva.

Han har därtill i motsats till bröderna Abdo en omfattande brottslighet bakom sig. Genti förekommer under 21 punkter i polisens belastningsregister. En del är småsaker som fortkörningar och liknande, men där finns också grövre brott som resulterat i fängelsestraff. Redan 2006 döms han för misshandel. Sedan kommer det med ojämna mellanrum: Brott mot knivlagen, dopingbrott, brott mot vapenlagen och grov misshandel etc.

Trovärdig

I såväl tingsrätten som hovrätten anses dock Genti vara den som är trovärdig. Och som sagt, än idag har han inte åtalats för inbrottet på Abdos Multifood AB. Förklaringen som ges är att den ena åklagaren efter den andra byts ut. Åklagarna blir sjuka och ingenting händer.

Man behöver inte vara speciellt konspiratoriskt lagd för att inse att man vill att hovrättsdomen mot bröderna Abdo ska fastställas, innan man visar upp den allt annat än trovärdige Genti i en rättegång där han sannolikt döms för grov stöld.

Lagen i egna händer

Man får inte ta lagen i egna händer. Det får inte bli vilda västern av det hela. Kanske har någon eller några av bröderna Abdo begått brott, om inte annat har de kanske varit inblandade i misshandel av Genti. Och det får de naturligtvis i så fall ta konsekvenserna av.

Men vilken av Gentis olika versioner ska man tro på? Följde han med frivilligt så som han från början sa till polisen, eller handlar det om tvång och människorov?

I hovrätten dömdes en av bröderna till 4 månaders fängelse. En annan till 8 månader, och en tredje fick villkorlig dom. En vuxen son till en av bröderna dömdes till 6 månaders fängelse. Samir och en till av bröderna frikändes helt.

Wadih, som kom till polisen med Genti dömdes för bland annat grov misshandel och människorov till 5 år och 6 månaders fängelse.

En föredömlig far

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Att-krossa-ett-foretag/WABekymradBRA.JPG

Vem är då denne Wadih Abdo? En råbarkad gangster? Nej, en fembarnsfar som fick ensam vårdnad av sina fyra barn från det första äktenskapet. Det ska mycket till för att en pappa ska få ensam vårdnad. Är man invandrare så blir det ännu svårare. I socialens utredningar framstår Wadih som den bästa tänkbara fadern. Som en ansvarstagande och kärleksfull pappa.

Men i den här historien framställs han och döms som den minst trovärdige. Som en person vars ord inte står för någonting. Som en grov brottsling. Och därefter särbehandlas han på det vidrigaste sätt av Kriminalvården.

– Dom försöker knäcka oss, säger han när vi sitter och pratar på häktet.

Han påvisar motsägelser i domen och i vad Genti framför. Genti påstår till exempel i en av sina versioner att Wadih hotat honom med en pistol. När Genti under rättegången får frågan om i vilken hand Wadih höll pistolen, svarar han snabbt:

– Höger hand.

Men Wadih är bevisligen vänsterhänt.

– Jag litar inte längre på det svenska rättsväsendet, säger Wadih.

Detsamma säger Samir:

– Så det här får bli en fråga för Europadomstolen, säger han.

Men innan dess lär det bli en fråga för Högsta domstolen, eftersom hovrätten avvisat ny bevisning utan att ha tagit del av den och värderat den. Vilket rimligen utgör ett rättegångsfel.

Anmälan mot åklagare och polis

Nu har en anmälan ingivits med krav på förundersökning avseende det här fallet på uppdrag av bröderna. I den framförs bland annat följande:

   Anmälarna anser att det finns skäl att anta att brott som hör under allmänt åtal föreligger och gör därför gällande att förundersökning bör inledas för att utreda huruvida förundersökningsledningen – däri inbegripet såväl ansvarig åklagare som den polisiärt ansvarige – har gjort sig skyldig till brott i samband med sina tjänsteåtgärder.

Förundersökningsledare har varit kammaråklagaren Anna Edebalk. Det är för Anmälarna inte känt vem eller vilka som haft det polisiära ansvaret.

Utredning har bedrivits mot bröderna Abdo, vilka driver en större livsmedelsaffär i Malmö med en omsättning på omkring 300 miljoner kronor årligen. Under förundersökningen har använts oproportionerligt och kränkande våld i samband med en polisinsats den 9 april 2014, vilken har innefattat ett polisiärt tillslag i brödernas butik. I samband med denna har polis med förstärkningsvapen gjort en inbrytning i butiken medan butiken varit öppen för allmänheten, vilket skrämt kunder. I samband med åtgärden har kunder även avkrävts legitimation och har de tillsagts att inte handla i butiken. Flera kunder har upplevt polisens åtgärder som kränkande.

I samband med förhör under utredningen har framkommit omständigheter som visar att förundersökningsledningen avsiktligen har försökt skada butikens verksamhet. Anmälarna och deras familjer upplever även att de har utsatts för trakasserier och kränkande handlingar. Utredarna har på olika sätt uttalat sig förnedrande om anmälarna och utsatt dem för omotiverat våld och tvång. Anmälarna är också av den uppfattningen att förhör under utredningen har präglats av ledande frågor och frågeställningar.

Mot denna bakgrund ifrågasätter Anmälarna huruvida förundersökningen och de därmed sammanhängande polisiära insatserna har bedrivits i enlighet med gällande lag.

Med hänvisning till att rättsprocessen mot anmälarna ännu ej avslutats, begär Anmälarna att ärendet handläggs skyndsamt. I sådant fall Riksenheten för polismål beslutar om att inte inleda förundersökning, begär man ett så snabbt beslut som möjligt för att få formella möjligheter att själva väcka enskilda åtal.

Anmälarna begär att Riksenheten för polismål kallar dem till förhör så att de får tillfälle, att i detalj redovisa tidpunkter och olika gärningar eller åtgärder som de har varit utsatta för. Till stöd för deras påståenden begärs även att deras respektive försvarare hörs.

Enskilt åtal

Det är att observera att om Riksenheten för polismål, allmänt känd som ”nedläggningsenheten”, inte kommer fram till att något fel har begåtts, så avser bröderna att väcka enskilt åtal.

Kan det vara som Samir Abdo bestämt hävdar?

– De tog det här inbrottet som förevändning för att försöka krossa företaget. Med företagets hela tiden ökande omsättning och våra låga priser, så utgör vi ett hot mot de stora kedjorna. Och det finns många andra i Skåne som inte ser med blida ögon på att en libanesisk familj är framgångsrik.

Vi på Para§raf lär få anledning att återkomma till det här bitvis mycket underliga fallet.

 

Tillägg 10 oktober 15.20:

Några dagar efter polisens tillslag mot familjerna Abdos bostäder publicerar Kvällsposten och Expressen artiklar där de hävdar att Genti utsatts för tortyr. I artiklarna påstås att: 

Bland annat ska både tänder och naglar ryckts ut på mannen.

Genti har alla sina tänder och naglar i behåll. Och inte i någon av sina versioner i olika förhör har han påstått något i den vägen. I artiklarna hänvisas inte till några källor. Så frågan är vem eller vilka som haft intresse av att sprida dessa lögner? 

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.