reclaimJustice – en ny aktör i rättsväsendet

Av Dick Sundevall 2014-12-07

När någon åtalar den svenska staten och kräver drygt 120 miljoner i skadestånd, framstår det som om en rättshaverist är igång. Men tänk om han har helt rätt. För ett knappt år sedan startade Torgny Jönsson sajten reclaimJustice. Det har redan satt sina spår i svenskt rättsväsende.

– Tanken på reclaimJustice uppstod när jag satt på Kumlabunkern, berättar Torgny Jönsson. Där insåg jag att jag inte var ensam om att inte ha fått en rättvis rättegång i enlighet med Europakonventionen. Tanken var då som nu att försöka göra något åt det som jag menar är rättsröta.

/wp-content/uploads/content/portratt/a-recalimjustice-en-ny-aktor/TorgnyStaende.jpgFör lite drygt ett år sedan muckade Torgny Jönsson, bilden till höger, efter att ha avtjänat ett sexårigt fängelsestraff för grovt bedrägeri. Åklagaren hävdade att Jönsson hade förskingrat hundratals miljoner kronor från olika spekulanter som snabbt ville öka sina förmögenheter.

Inget journalistiskt magasin

Några månader efter muck startade han sajten reclaimJustice:

– Det är inte ett journalistiskt magasin i vanlig mening, säger Torgny Jönsson. Vi publicerar bara artiklar som direkt eller indirekt avhandlar frågor som ska resultera i en rättegång.

– Sånt benämns ”kampanjjournalistik” inom svensk medievärld, och ses som förkastligt.

– Jag vet det. Men all kritiskt granskande grävande journalistik med inriktningen att något är väldigt fel, kan ju stämplas som just kampanjjournalistik. Skillnaden är att vi öppet står för det. Och vi inte bara granskar, utan vi tar det också vidare till domstol när så är möjligt. Den övergripande inriktningen kan enkelt uttryckas i att människor ska få rätt när dom har rätt.

Torgny Jönsson hade pluggat juridik tidigare och fortsatte med det under tiden i fängelse. Framförallt djupdök han i Europakonventionens rättighetskatalog.

– Jag bestämde mig för att bli så bra jag bara kunde på Europakonventionen. Hur den fungerar och hur den tolkas i Europadomstolen. Och inte minst, hur dom här reglerna efterlevs i Sverige.

/wp-content/uploads/content/portratt/a-recalimjustice-en-ny-aktor/NogGotblad.jpg

Kör själva

När man på reclaimJustice fått fram något som man vill ha upp i domstol kontaktas åklagare. Så långt är det något som vem som helst kan göra. Skillnaden är att om åklagarmyndigheten inte vill gå vidare med ärendet, så gör reclaimJustice det i form av ett civilrättsligt mål.

– Vi har ju lärt oss att driva enskilda åtal och skadeståndsfrågor, både mot staten och enskilda tjänstemän inom i första hand rättsväsendet, säger Torgny Jönson. Vi tycker att det är helt fel att så många kommer undan med så enorma tjänstefel. Det blir inga konsekvenser och enligt vårt sätt att se det, är det inte acceptabelt.

– Vanligt förekommande är ju att någon mellanchef träder fram och säger att ”vi ska se över våra rutiner” när något drastiskt har hänt, och sedan händer det inget mer. Är det sånt här ni är ute efter?

– Ja, kriminalvårdare, poliser och åklagare ska bedömas efter samma måttstock som alla andra. Dom ska varken ha större eller mindre möjlighet att försvara sig än andra. Men som det är idag slipper dom undan med både stort och smått.

– Men vi har ju Justitieombudsmannen som kan gå in. Det du beskriver låter som en lite tuffare JO, är det så?

– Ja, en slags fristående JO kanske, säger Torgny Jönsson och skrattar. Det är ju så att när JO kritiserar något eller någon så skakar man av sig det. JO är inte beslutande så ingen behöver bry sig. Men vi kan då driva mål om tjänstefel där vi använder JO:s kritik som skriftlig bevisning. Vi tar alltså det steg som JO borde ha tagit och låter domstolarna avgöra om kritiken är så allvarlig att det ska föranleda en fällande dom för tjänstefel. Bland annat driver vi nu ett mål mot en tidigare chef för Kumlabunkern som avser grovt tjänstefel.

Lexbase

Torgny Jönsson och reclaimJustice har bland annat siktat in sig på att stoppa Lexbase verksamhet.

– Lexbase har ju tagit steget att spionera på grannen till helt nya nivåer. Och dom har ställt till så mycket förtret för människor som har begått brott och som sedan har sonat det och betalat sina böter eller skadestånd, för att kunna återvända till ett vanligt liv i samhället.

/wp-content/uploads/content/portratt/a-recalimjustice-en-ny-aktor/Lexbase.jpg

Genom att Lexbase hänger ut människor för all framtid så får dessa människor ingen möjlighet att börja om och försöka leva ett hederligt liv, menar Torgny Jönsson.

– Vi kommer att göra allt i vår makt för att stänga ner den där verksamheten, säger han.

Torgny Jönsson mot staten

I förra veckan avhandlades ett mål i Stockholms tingsrätt som Justitiekanslern (JK) upprepade gånger försökt att undvika. Det handlade om att Torgny Jönsson och hans advokat inte hade fått tillräckligt med tid på sig för att förbereda sitt försvar när han dömdes i bedrägerimålet 2008.

Finns det då någon reell möjlighet att vinna ett sådant mål? På andra sidan finns JK, Ekobrottsmyndigheten och den tingsrätt och hovrätt som en gång i tiden ansåg att allt gått rätt till.

– Rimligen har du väl hela rättsetablissemanget emot dig när du tar den här striden? För hur skulle det se ut om du smiskade dom på fingrarna och visar att dom rakt igenom har gjort fel?

– Ska man få upp ett mål i Europadomstolen så krävs det att alla inhemska rättsmedel är uttömda, säger Torgny Jönsson. Kränkningar av Europakonventionen ska alltså i första hand prövas av inhemska domstolar. Och det är ju som du säger, man har alla på andra sidan när man kliver in i något sånt här och det gäller att då ha ordentligt på fötterna.

/wp-content/uploads/content/portratt/a-recalimjustice-en-ny-aktor/TorgnyProfilNy.jpgTorgny Jönsson menar att det har de i det här fallet, eftersom det är ren matematik. Den tid de fick att gå igenom materialet i form av inspelade telefonsamtal och dokumentation var inte på långa vägar tillräcklig. Vad gäller de inspelade samtalen så fanns det inte ens tid till att lyssna igenom alltihop.

– Jag menar att vi har kunnat påvisa att Europakonventionens artikel sex om en rättvis rättegång är kränkt så till den grad att det är hårresande, säger Torgny Jönsson. Om det går så långt att Europadomstolen måste ta upp målet så är jag och de sakkunniga som har tittat på det här helt överens om att vi får rätt.

– Tror du att det är möjligt att ni kan få rätt redan nu i Stockholms tingsrätt?

– Vi får se när domen kommer den 11 november. Har svårt att se hur dom skulle kunna resonera bort en klar och tydlig matematik. Vi har kunnat visa att det saknades flera hundra dagar för att hinna gå igenom materialet.

Sverige prickas ofta

Sverige är ett av de länder som prickas ofta av Europadomstolen. Vad beror det på?

– Tidigare svenska ledamöter i Europadomstolen har påpekat att Sverige dras med en felaktig självbild, som går ut på att vi är så mycket bättre och inte gör fel. Det har gjorts väldigt lite för att anpassa Sverige efter Europakonventionen, säger Torgny Jönsson.

– Är inte risken stor att reclaimJustice blir överösta med propåer om att ni ska ta tag i olika ärenden?

– Vi får redan idag väldigt många förfrågningar. Det vi framförallt tar upp är frågor som kan få betydelse även för andra fall. Som kan kasta ett nytt ljus över hur polis, åklagare och kriminalvården arbetar. Och vi vill ju att människor hör av sig till oss.

Rättshaverist?

När jag första gången hörde talas om Torgny Jönssons reclaimJustice och vad han höll på med, så trodde jag att han var en rättshaverist. Tyckte att det lät så med att stämma staten för än det ena och än det andra. Kanske är det andra som har fått samma uppfattning?

– Det är ju en naturlig tanke, säger Torgny. Och jag kan ju bara arbeta på med den övertygelse som fick mig att starta reclaimJustice, så får folk vartefter se vad det handlar om. En rättshaverist tror att han har rätt oavsett hur överbevisad han blir om att det inte är så, och därför fortsätter han att driva en tes som är alldeles uppåt väggarna. Vi har under tiden vi varit igång fått upp ärenden med prövningstillstånd i Högsta domstolen och andra fall ligger just nu i de lägre instanserna.

Ett annat exempel är att reclaimJustice fick stopp på att åklagare tog tjänstledigt och gick in som domare under en tid.

– Där fick vi med oss Högsta domstolen, som ansåg att de hotade domstolarnas opartiska ställning, berättar Torgny Jönsson. Och det vi gick in med byggde just på Europakonventionen. Jag känner idag att vi får gehör. Vi har över 10 000 följare på Facebook och varje gång vi publicerar något så är det mellan 500 000 och 800 000 personer som läser det.

Tiden får utvisa om den här satsningen leder till vad Torgny Jönssons hoppas på. Men det har redan åstadkommit några mindre förändringar och han är övertygad om att det också kommer att leda till större förändringar.

Gå gärna in och läs på reclaimJustis sajt här. Jag gjorde det – och därmed släppte jag alla tankar på att det handlade om en rättshaverist.

 

 En tidigare artikel med bilagd ljudfil, om målet i förra veckan, finns att ta del av här

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.