Thurneman – ockultist och seriemördare

Av Nilsson-Larancuent 2014-10-22

Den verkliga berättelsen om seriemördaren tillika medlemmen i Salaligan, Sigvard Thurneman.

Under 1930-talet skedde ett flertal brutala rånmord i Sala, de med intresse för svensk kriminalhistoria vet att dessa brott utfördes av vad media döpte till Salaligan. I ”Thurneman ockultist och seriemördare” tar man fokus på organisationen Den Magiska Cirkeln – till stor del samma sak som Salaligan – vars ledare hette Sigvard Thurneman. Han sade sig vara i kontakt med andevärlden varifrån han hävdade ha fått ordern att mörda.

   Till skillnad från det mesta som tidigare har skrivits om Salaligan, fokuseras här på Thurnemans fascination med det ockulta och hur hans tro slutligen fick honom och de andra i Den Magiska Cirkeln att börja döda.

   För den kriminalhistoriskt engagerade är boken klart intressant. Den ökända Salaligan sätts delvis i ett nytt ljus och dessutom lyfter författaren fram en del mindre kända teorier, bland annat om en koppling mellan Sigvard Thurneman och en spion från tredje rikets underrättelsetjänst. Även om vi tvekar inför vissa av teorierna som framläggs, så är boken ändå läsvärd.

Författare: Wulvaricht

Förlag: Alruna

Utgivningsår: 2013

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.