Fånge 981

Av Nilsson-Larancuent 2014-10-22

Läs och låt er förfäras, glädjas och underhållas.

   Lasse Strömstedt var den före detta fången som gick från ökänd till folkkär kändis. Efter att ha spenderat många år på bland andra anstalterna Långholmen och Hall gav han upp en, enligt honom själv, misslyckad kriminell karriär. När han frigavs 1971 bestämde han sig för en ny bana, efter ett liv i destruktivitet förändrade han sig själv och blev en rikskänd författare, debattör och skådespelare.

   I ”Fånge 981” skildrar Lasse Strömstedt tiden på Långholmen under 1950- och 60-talen. Som läsare lever man sig in i hans berättelse som stundom får en att dra på smilbanden. Atmosfären, sammanhållningen mellan fångarna, lukterna, den slitna anstalten, rymningarna – så mycket som skiljer sig mot dagens fängelsemiljö, samtidigt som en hel del är sig likt.

   Att jämföra Lasse Strömstedts skildring med alla de böcker om dagens anstalter som vi har läst är intressant. Regler, rättigheter, skyldigheter, mycket har förändrats, men den institutionella strukturen är densamma. Fångar påverkas av miljön, nästan alltid till det sämre, samtidigt som många vakter visar en uppgivenhet inför ett jobb som inte leder någonstans.

   Det var fascinerande att ta del av en kriminalvård från en svunnen tid, något andra som läser Para§raf säkerligen också kommer att tycka, speciellt dem av er som gillar de historiska reportagen. Läs ”Fånge 981” och låt er förfäras, glädjas samt underhållas.

Författare: Lasse Strömstedt

Förlag: Förlagshuset Norden

Utgivningsår: 2003

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.