Beslut på torsdag om utlämning av Jonas Falk

Av Dick Sundevall 2014-07-04

Idag hölls utlämningssammanträde i Stockholms tingsrätt avseende utlämning av Jonas Falk till Spanien. Torsdag den 10 juli meddelas beslut. Tills dess är Jonas Falk fortsatt häktad.

Från försvarets sida förde man fram fyra huvudsakliga punkter som talade mot ett överlämnande till Spanien:

1. Utlämnandet av Jonas Falk från Colombia i december 2010 skedde inte i enlighet med den colombianska konstitutionen. Hade det gått rätt till, hade han inte kunnat lämnas ut över huvud taget. Alternativt hade frågan behandlats i domstol, och om Falk då hade utvisats hade han inte kunnat lämnas vidare till något annat land efter den friande rättegången i Sverige.

2. Den spanska förundersökningsdomaren som ligger bakom arresteringsrordern är jävig, då han under hela processen samarbetat med huvudåklagaren i Sverige, Karin Bergstrand.

3. Arresteringsordern bygger på att Falk skulle ha gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott och sedan tvättat narkotikapengar i Spanien, vilket han är frikänd från i Sverige. Därmed kan inte det tas upp i ett annat EU-land, då det är fråga om samma gärning.

4. Misstankarna om skattebrott är felaktiga då Falk aldrig varit skatteskyldig i Spanien.

Inte en rättvis rättegång

Det här innebär att Falk inte skulle få en rättvis rättegång i enlighet med Europakonventionen, hävdade försvaret. Domaren ställde några kritiska frågor till åklagarna om hur de menade när de hävdade att det här i huvudsak var något som skulle avgöras i Spanien.

Oavsett utslaget på torsdag kan beslutet överklagas till hovrätten, men kan tas upp där först efter prövningstillstånd. 

 

I övrigt…

   har nu polisens internutredningsenhet efter krav på överprövning återigen kommit fram till att det var helt i sin ordning att polisens sköt ihjäl en förvirrad pensionär som viftade med en kniv i Husby  i maj förra året.

Det har gått till så att en chefsåklagare på polisens internutredningsenhet (Riksenheten för polismål) har kommit fram till att en annan chefsåklagare på samma enhet gjorde helt rätt när hon la ner utredningen första gången. 

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.