Jonas Falk helt frikänd!

Av Dick Sundevall 2014-06-26

Jonas Falk blev idag helt frikänd av Svea hovrätt. Domen på 14 års fängelse för ensamseglaren Mauritz Andersson, som greps med 1,2 ton kokain, fastställdes. Av de övriga åtalade dömdes en som medhjälpare till fängelse i 6 år och 10 månader. En dömdes för bokföringsbrott till villkorlig dom och en dömdes för förberedelse till cannabisodling till 6 månaders fängelse. Domen bifogas artikeln.

Från tingsrättens dom mot Jonas Falk på 18 års fängelse och 50 miljoner i skadestånd, till helt frikännade på alla åtalspunkter kan steget tyckas långt. Men förutsättningen i hovrätten blev en annan eftersom rätten ansåg att åklagarna och försvaret skulle ha tillgång till samma material. Något som är självklart i svensk rättsordning men som inte var det i tingsrätten.

Vi på Para§raf har bevakat det här målet sedan dag ett i tingsrätten. Det har blivit ett drygt 40-tal artiklar och krönikor under dessa dryga två år.

I maj 2013 skrev jag under hovrättens första dag den här kommentaren om tingsrättens dom:

   Kanske kan det här bli det narkotikamål där Svea hovrätt sätter ner foten och säger ifrån om att på en sådan här grund dömer vi inte människor i en rättsstat. Sådana här arbetsmetoder från polis och åklagare accepterar vi inte. Och det oavsett om de åtalade tidigare dömts för grova brott eller inte. (De flesta av de åtalade har aldrig tidigare dömts för något brott.)

   Men är då de åtalade oskyldiga? Det vet jag inte. Och om jag tror att de är oskyldiga eller inte, saknar helt betydelse. Vad det handlar om är att de fem åklagarna ska bevisa bortom rimligt tvivel att de är skyldiga. Svea hovrätt har redan konstaterat att de inte fick en enligt Europakonventionen fair trial i tingsrätten. Troligen kommer de att få det i hovrätten. Och då tvivlar jag på att någon annan än ensamseglaren kan dömas.

Jonas Falks advokat Thomas Martinsson är glad över den friande domen:

– Men jag hoppas att det här får följder för så här kan det inte få gå till, säger han. Behandlingen av Jonas är omänsklig.

Ett av de få uttalanden om domen som kommit från åklagarsidan, är från kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström som tycker att delar av domen är en framgång, säger han till Expressen:

– Jag vill ändå framhålla att det beslagtagits nästan 1,4 ton kokain, till ett värde av nästan 1 miljard kronor. Det motsvarar budgeten för hela åklagarmyndigheten under ett helt år, säger han.

Det är svårt att förstå vad han menar. Tror han att kokainet ska säljas på öppna marknaden för att finansiera åklagarmyndigheten? Vad åklagarna har åstadkommit är att Jonas Falk har suttit isolerad i olika häkten under 3,5 år, för anklagelser som nu Svea hovrätt har frikänt honom från.

Vi på Para§raf har fått en del kritik för att vi, som man påstår, ”ensidigt” har kritiserat åklagarsidan och hävdat att allt tyder på att Jonas Falk inte varit skyldig till vad han anklagats för. Dels ser vi inte som vår uppgift att föra fram vad staten hävdar, i form av åklagarna. Tvärtom ser vi som vår uppgift att vara kritiskt granskande mot makten i dess olika former. Och dels har vi haft på fötterna när vi har ifrågasatt vad som har pågått i flera år.

Nu finns det en juridisk dokumentation som bekräftar vad vi hävdat: Svea hovrätts dom.

 

Nedan finns en ljudinspelning från dagens presskonferens i Svea hovrätt. Vi hör rättens ordförande hovrättsrådet Niklas Wågnert redogöra för domen.

Domen i sin helhet är bilagd nedan som pdf-fil.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.