Jonas Falk häktad idag

Av Dick Sundevall 2014-05-30

Jonas Falk häktades idag vid Stockholms tingsrätt. Hans advokat Tobias Enochson anförde ett antal invändningar mot häktning och påvisade flera brister och underligheter i den internationella arresteringsordern. 
Till artikeln bifogas ljudfiler från hela förhandlingen, arresteringsordern i original på spanska och den engelska översättningen.

Enligt advokat Tobias Enochson saknades ett viktigt stycke i den engelska översättningen. Det stycket kunde tolkas, enligt Enochson, som att Spanien skulle ges möjlighet att skicka Jonas Falk vidare till någon stat utanför EU. Något som inte kan göras utan en omfattande saklig prövning i Sverige.

Han hävdade också att det som den spanska arresteringsordern avsåg var frågor som hade behandlats i Svea hovrätt och som kommer att resultera i en dom den 26 juni.

Det ena är avhängt det andra

Tobias Enochson anförde vidare att då Falk frigavs tidigare i veckan av Svea hovrätt, så är sannolikheten stor att han kommer att frikännas. Och då den spanska arresteringsordern utgår ifrån att Jonas Falk tvättat narkotikapengar genom köp av bostad, en nattklubb och ett disco i Spanien, och att han ingått i en kriminell konstellation, så faller alltihop om han frikänns i Sverige för det narkotikabrott som avses.

Enochson hävdade också att det inte fanns någon flyktfara och därmed ingen grund för att häkta Jonas Falk. Men Falk häktades.

 

Bilagda filer:

Nedan biläggs nedladdningsbara ljudfiler från hela häktningsförhandlingen. Vi beklagar den dåliga ljudkvalitén men det går att höra vad som sägs.

Vidare biläggs den internationella arresteringsordern i original på spanska och den engelska översättning som åklagarsidan lagt fram.

Även den handbok för åklagare i Sverige som avser hanterandet av en internationell arresteringsorder biläggs. Där framgår vilka lagar och regler som gäller.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.