10 224 anmälningar blev 57 fällande domar

Av Dick Sundevall 2015-05-10

År efter år kommer kraftfull kritik mot att polisanmälningar mot poliser och åklagare utreds internt. Och att ett ytterst fåtal leder till åtal. Men vad som sällan har uppmärksammats är att av dessa få åtal så är det mindre än hälften som leder till fällande domar. Här redovisas de senaste siffrorna.

Det tar ett år innan siffrorna redovisas, så det här avser år 2013. Under året polisanmäldes 10 706 poliser, 530 åklagare och några civilanställda.

Det finns en del rena okynnesanmälningar bland dessa. Och en del anmälningar kommer från psykiskt störda personer som känner sig förföljda. Men naturligtvis handlar de flesta anmälningar om att vanliga medborgare har ansett att poliser eller åklagare har överträtt sina befogenheter. Ibland till den grad att de har skjutit ihjäl människor. 

De flesta av dessa fall får vi aldrig ta del av. När det handlar om väldigt grova saker som att poliser skjuter ihjäl någon, vilket har ökat kraftigt de senaste åren, så får vi följa det hela i medierna fram till att de interna utredningarna kommer fram till att poliserna inte har gjort något som helst fel…

Aldrig förlorat ett polismål

När utredningarna undantagsvis någon gång då och då leder till åtala frikänns oftast den åtalade. Advokater som ofta har poliser som klienter ler när jag har frågat dem om hur många polismål de har förlorat:

– Om jag säger så här, det är bra för självförtroendet att ha poliser som klienter, sa advokat Peter Althin.

– Det var en enkel fråga att besvara Dick, sa advokat Lars Kruse. Jag har aldrig förlorat ett enda polismål.

Fällande domar i 0,6 procent av fallen

Konkret ser den senaste årsredovisningen ut så här:

10 224 anmälningar mot poliser, åklagare och civilanställda inom polisen och åklageriet har inkommit under året.

Av dessa har 121 gått till åtal. Det är 1,2 procent. Alltså har 98,8 procent inte resulterat i något åtal.

Av de som gått till åtal har 57 resulterat i fällande domar. Alltså knappt hälften.

Uttryckt på annat sätt: Av 10 224 polisanmälningar resulterade 57 i fällande domar vilket är knappt 0,6 procent.

Eller om man så vill: Av 10 224 anmälningar mot poliser och åklagare resulterade inte 99,4 procent i någon fällande dom.

Inte som inbrott

Det här handlar om anmälningar som inte ska jämföras med till exempel inbrott. Där upptäcker man oftast inbrottet i efterhand. Ingen har sett tjuven eller tjuvarna, eller deras bilar etc.

Vid anmälningar mot poliser och åklagare är den misstänkte, med några enstaka undantag, känd från början.

Kan det vara möjligt att av alla dessa polisanmälningar så ska 99,4 procent inte resultera i några som helst konsekvenser. Naturligtvis inte. Det är hög tid att inrätta en från polis och åklagare helt fristående enhet, som utreder anmälningar mot poliser och åklagare, i enlighet med vad många andra länder har.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.