Judinna tvingades svälta i häkte

Publicerad 2015-02-01

När den djupt troende judinnan var häktad och bad om koshermat serverades hon fläskkött. 

För en ortodox jude är det viktigt att äta mat som är tillåten och lagad enligt vissa regler. I häkten och på anstalter blir det ett stort problem. Den häktade kvinnan såg ingen annan utväg än svält och efter olämpligt beteende från vissa i personalen på häktet i Östersund fick hennes advokat med hjälp av Israels ambassad henne förflyttad till Österåkersanstalten. Där fanns förstående personal som löste problemet och det framfördes till såväl åklagaren som ansvarig domstol vikten av att hon fick vara kvar på Österåkersanstalten där hon kunde äta. Hon fick helt enkelt rena kärl och kunde laga sin mat själv. Trots denna begäran och trots att advokaten på alla sätt försökte stoppa en omplacering krävde åklagaren att hon skulle överföras till annat häkte.

Förflyttad till ett häkte i norra Sverige tvingades hon återigen till svält eftersom man inte kunde ordna koshermat på det sätt som föreskrivs för en ortodox jude. Till slut var hon så illa däran att ansvarig läkare var rädd för att hon inte skulle överleva. Hon överfördes då till en Rättspsykiatrisk avdelning i Sundsvall. Där insåg personalen genast att det inte fanns några psykiska problem utan bara svår svält.  Maten kunde även här med hjälp av förstående personal ordnas på ett enkelt sätt och kvinnan fick möjlighet att återhämta sig.

Religionen ska respekteras

I Fängelselagen (2010:610) och i Häkteslagen (2010:611) framgår att intagen inom anstalt och häkte ska ges möjlighet att på lämpligt sätt utöva sin religion. Kriminalvården ska så långt som möjligt tillmötesgå önskemål om avvikande kost i enlighet med den intagnes kosthåll omedelbart före frihetsberövandet. Kriminalvården anser däremot att vegetarisk kost kan serveras till judar och muslimer. I Kriminalvårdens Handbok för kök och kost, står att de inte kan tillhandahålla livsmedel, hantera och tillaga måltider enligt kosher och att vegetarisk kost ska rekommenderas. Muslimer erbjuds normalkost förutom de maträtter som innehåller fläskkött eller produkter som har sitt ursprung i gris.

Problemet med vegetarisk mat är att den inte anrättats på ett godkänt sätt i kärl som inte har kommit i kontakt med förbjudna livsmedel och därför inte är kosher.

– Det hör säkert inte till vanligheten att en ortodox jude eller judinna sitter häktad men det får ändå anses helt oanständigt att man inte ens försöket ordna detta, för att istället låta en redan utsatt kvinna lida svårt och i princip svälta ihjäl, säger advokat Eva Kornhall.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.