”Jag får själsfrid genom att lämna Kristdemokraterna”

Av Dick Sundevall 2015-05-10

Advokaten och medarbetaren på Para§raf, Peter Althin, har offentliggjort att han nu har lämnat Kristdemokratiska partiet.
– Jag kan inte vara kvar när det nu blivit ett utpräglat högerparti, säger han. Det visar sig bland annat i kriminalpolitiken, vilket innebär att jag känner mig sviken och bedragen. 

I en artikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt, skriver han bland annat:

Kristdemokraterna har nu genom den nyvalda partiledaren valt en politik som jag i avgörande delar tar avstånd från. Enligt den nyvalda ordföranden, Ebba Busch Thor, står Kristdemokraterna mer till höger än alla andra riksdagspartier.

– Det parti jag gick med i för tjugo år sedan stod för humanism och en kristen etik, säger Peter Althin. Och det var framförallt humanismen som fick mig att gå in i partiet. Men nu har konservativa högerkrafter tagit över. Det är samma personer som för tre år sedan försökte avsätta Göran Hägglund men som misslyckades den gången.

Althin skriver:

Som en konsekvens av det här inriktas nu den kristdemokratiska rättspolitiken bland annat på hårdare straff och en förändring av den villkorliga frigivningen från två tredjedelar till tre fjärdedelar, i stället för en stark satsning på brottsförebyggande åtgärder. För inte så länge sedan hade Kristdemokraterna i sitt program att livstidsstraffet skull tas bort och att vi skulle ha som Norge, ett maximalt straff på 21 år. Nu ansluter sig Kristdemokraterna till de partier som vill att fler döms till livstids fängelse.

– Men borde du inte kommit på det här tidigare, för det du hänvisar till är ju inte direkt nytt? frågar jag.

– Nja, det du hänvisar till är fördomarna om partiet, säger Althin. När jag gick med i partiet var det inte ett uttalat högerparti.

– Du skriver i artikeln att du inte kan tänka dig att rösta på dagens Kd, finns det något annat parti som du kan tänka dig att gå med i?

– Nej, säger Althin och skrattar, jag hoppar inte omkring på det sättet.

I sin artikel skriver Althin vidare:

Det som också är oroande är att alla riksdagspartier vet att om man friar lite till Sverigedemokraternas anhängare genom att i en del frågor föra en högerpopulistisk politik så finns det mycket röster att hämta.
När då dagens kristdemokrater deklarerar att man är det parti som står längst till höger, finns det anledning till oro. En oro som för fler än mig kan innebära ett övervägande av medlemskapet i Kristdemokraterna.

– Det jag känner när jag nu har tagit det här steget att lämna partiet är någon slags själsfrid, säger Peter Althin. Det innebär att jag inte är beredd att sälja min själ och mina värderingar för att partiet med en högerpolitik ska få några procent fler röster.

 

Peter Althins artikel i sin helhet finns att ta del av här i Svenska Dagbladet.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.