”Jag har dödat min mamma”

Av Dick Sundevall 2015-04-02

Allt fler har inspirerats av den amerikanska succépodden Serial. Idag kör Aftonbladet igång med en motsvarande pod, Fallet. Det handlar om ett 29 år gammalt mord, där en 15-årig pojke ska ha mördat sin styvmor. Men är det han som är mördaren?

Klockan är halv tio när det kommer ett larmsamtal till polisens radiocentral. En ung kille säger att han har dödat sin mamma. När ambulanspersonalen kommer till platsen möts de av en snyftande 15-åring.

– Ett drygt år senare hävdar den här pojken att det inte var han som begick mordet, utan en annan person som han då pekade ut, berättar kriminaljournalisten, tillika programledaren för poden, Anders Johansson.

/wp-content/uploads/content/rattssakerhet/A-jag-har-dodat-min-mamma/anders johansson staende.jpgPojken dömdes till rättspsykiatrisk vård och har senare, utan resultat, försökt få upprättelse.

– Det här har plågat honom genom alla år, säger Anders Johansson, bilden till höger.

– Var han ett gravt psykfall, eftersom han dömdes till rättspsykvård?

– Nja, det är tveksamt. Kanske var det så att han lyckades dupera läkarna, för han släpptes ut efter ett och ett halvt år.

– På den tiden kunde det ju bli ett så kallat snällkryss, vilket innebar att vissa psykiatriker förordade rättspsykvård för att personen ifråga ville ha det.

– Ja, jag har också hört uttrycket barmhärtighetskryss.

– Vad är det ni gör av det här?

– Det är gammal hederlig journalistik där vi granskar ett gammalt rättsfall, och vänder och vrider på alla stenar för att se om den här domen håller idag. Eller om det går att kasta nytt ljus över det här fallet.

Närvarokänsla

Det nya är att det sker i formen radio. Närmare bestämt som en pod i Aftonbladet, och som en radioföljetong istället för en artikelserie:

– Tanken är att lyssnaren, så att säga, ska få sitta på min axel och vara med under resans gång och följa hur journalisten arbetar och vilka frågor som ställs.

Det handlar om att söka upp olika personer som kan ha information av intresse för fallet. Tanken med att göra det som en pod är att det ska bli mer närvarokänsla än vad det kan bli i form av en artikelserie.

– En del spår blir ju naturligtvis återvändsgränd som inte leder till någonting, och då får ju lyssnarna även vara med om det, konstaterar Anders.

– Hur många program är inplanerade?

– Vi har just nu bara ett program men vi har pratat om att det kan bli uppemot tolv stycken men det vet vi inte. Jag har en ung producent, Patrik Psyk, som gör bra radio av det här, för det behöver jag ju hjälp med.

/wp-content/uploads/content/rattssakerhet/A-jag-har-dodat-min-mamma/Klassfoto.jpg

Utgångspunkten är inte att försöka bevisa att den här killen är oskyldig, utan att titta förutsättningslöst på fallet:

– Vi frågar oss om han är skyldig eller inte? Vi synar även honom i sömmarna och vi får se vad vi får fram, säger Anders Johansson. Det som jag sett hitintills är att det finns väldigt mycket oklarheter i utredningen, som vi kommer att belysa. Många frågetecken som kommer upp redan i det första programmet.

Eftersom programserien produceras efter hand kan lyssnarna komma med tips och bidra till seriens utveckling.

– Egentligen är det ett klassiskt exempel på grävande journalistik. Anders granskar ett mordfall med uppenbara brister och vi gör det i ny form i realtid, berättat på ett spännande sätt, säger Maria Trägårdh, som är projektledare.

– Jag är övertygad om att det finns personer som vet vad som hände den där dagen 1986, men som aldrig, under snart 30 år, vågat berätta öppet av lojalitetsskäl eller rädsla, säger Anders Johansson. Jag hoppas att de ska våga berätta nu.

 

Fallet finns att lyssna på här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.