Allt fler dödsstraff

Av Nina Silventoinen 2015-04-04

Under 2014 ökade antalet personer som dömdes till döden med 28 procent jämfört med året innan, visar den årliga rapporten från människorättsorganisationen Amnesty International. Det innebär att minst 2 466 personer dömdes till döden i fjol. 

I 55 av världens länder avkunnades dödsdomar men ökningen förklaras främst med att många dömdes till döden i massdomar i Egypten och Nigeria.

Sedan årsskiftet har ytterligare tre länder tagit steget mot totalt avskaffande; Fiji, Madagaskar och Surinam. När de nya lagarna skrivits under kommer antalet länder som avskaffat dödsstraffet vara 101. Det är drygt hälften av världens alla länder.

Stort mörkertal

/wp-content/uploads/content/bilden/A-okat-antal-dodsstraff/elektriskStolBraHojd.jpgAvrättningar under 2014 genomfördes i 22 länder. Som jämförelse kan nämnas att för 20 år sedan genomfördes avrättningar i nästan dubbelt så många länder. Totalt handlar det om 607 bekräftade avrättningar, en minskning med 22 procent jämfört med 2013.

Dock är mörkertalet stort eftersom flertalet länder inte offentliggör några siffror. Dessa siffror inkluderar inte heller avrättningar som genomfördes i Kina, då den statistiken anses utgöra en statshemlighet. Däremot uppskattar Amnesty att tusentals människor avrättas och döms till döden i Kina varje år och landet genomför fler avrättningar än alla andra länder tillsammans.

”Topplistan”

Efter Kina är de andra länderna på ”topplistan” Iran med 289 avrättningar. Det är den officiella siffran men ytterligare minst 454 avrättningar genomfördes utan att de bekräftats av myndigheterna. Därefter följer Saudiarabien med minst 90 avrättningar, Irak med minst 61 avrättningar och USA med 35.

Iran, Irak och Saudiarabien stod för 72 procent av alla avrättningar i hela världen (Kina exkluderat).

Det är omöjligt att bekräfta några siffror för Nordkorea. Trovärdiga källor gjorde gällande att minst 50 avrättningar genomfördes under året, men enligt Amnesty var det många fler än så.

Bekännelser genom tortyr

/wp-content/uploads/content/bilden/A-okat-antal-dodsstraff/hangningHojdBra.jpegI flertalet stater där människor dömts till döden har rättegångarna inte följt internationella rättsnormer. I en del fall har ”bekännelser” tvingats fram genom tortyr, bland annat i Afghanistan, Bahrain, Irak, Iran, Kina, Nordkorea och Saudiarabien.

Inte bara mord

Människor dömdes till döden för olika typer av brott, inte bara för de brott som uppfyller kraven för ”de allvarligaste brotten” enligt definitionen i internationell rätt. Exempel på detta är; rån, narkotikabrott och ekonomisk brottslighet. Samt för “äktenskapsbrott” och “blasfemi” (trolldom, häxeri).

Många länder använde sig också av vagt definierade politiska “brott” för att avrätta verkliga eller upplevda dissidenter (personer som motarbetar den rådande ordningen).

Avrättningsmetoder

Avrättningsmetoderna som användes var halshuggning, hängning, dödlig injektion och arkebusering (avrättning med gevär). Offentliga avrättningar förekom i Iran och Saudiarabien.

EU stoppar försäljning

USA:s högsta domstol har tagit upp frågan om avrättningar. Dock inte själva dödsstraffets existens utan de substanser i de dödliga injektionerna, som framtill nyligen varit den enda avrättningsmetoden i USA.

/wp-content/uploads/content/bilden/A-okat-antal-dodsstraff/SprutaHojd.jpgDå framförallt europeiska tillverkare med stöd i ett EU-direktiv vägrar sälja de substanser som används har giftet blivit en bristvara. Följden har blivit att flera avrättningar har fått skjutas upp på framtiden och det finns även exempel på utdragna och plågsamma avrättningar på grund av de ”nya” och alternativa giftblandningarna.

Problemet för delstaterna är att det är svårt att bevisa att de nya gifterna överensstämmer med grundlagens makabra regler om att dödsdömda ska dö på ett värdigt och humant sätt. 


Dödlig cocktail

Injektionen består av en blandning med tre olika preparat; bedövning, förlamning och slutligen hjärtstillestånd.  Det är framförallt bedövningsmedlen som tagit slut i flera delstater och då försöker man istället hitta ersättningspreparat, testar nya kombinationer eller anlitar mindre leverantörer utan samma kvalitetskrav som de stora läkemedelsföretagen.

Nygamla alternativ

Nu pågår experiment med både alternativa preparat och kombinationer. Därför har flera delstater även börjat se över andra avrättningsmetoder. I Utah används arkebusering om giftet skulle ta slut och även Wyoming har nyligen beslutat att återinföra arkebusering. Elektriska stolen tillämpas som alternativ i Tennessee och Virginia.

/wp-content/uploads/content/bilden/A-okat-antal-dodsstraff/kina-doedsstraff.jpg

Kvinna som ska avrättas i Kina

Snabbfakta 2014:

  • Straffomvandlingar eller benådningar av dödsdömda skedde i 28 länder
  • Minst 112 personer som dömts till döden frikändes i nio länder
  • Minst 19 094 människor satt i dödscell i slutet av 2014
  • Minst 14 personer avrättades för brott de begått innan de fyllt 18 år, vilket är ett brott mot folkrätten
  • Minst 2 466 dödsdomar i hela världen
  • 140 av världens länder- mer än två tredjedelar – har avskaffat dödsstraffet i lagstiftning eller praktiken
  • 42 av världens länder använder dödsstraff

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.