Hemsökt

Av Susanne Stenhammar 2015-05-03

Har med stor behållning, läst Petter Inedahls bok Hemsökt. I den bjuder han oss på 102 oförklarliga, hiskliga historier och man behöver inte vara särskilt road av spökhistorier för att njuta av boken, för Petter Inedahl behärskar på ett lysande sätt miljöskildringens ädla konst och hans begåvade, stundtals lite underfundiga språkbehandlig gör att det är ett sant nöje att läsa boken. 

I historien, ”Liket återvänder”, skriver han exempelvis: Karlbergsvägen skär genom Vasastaden med en vinkel som om stadsplanerarna råkat stöta till linjalen i sitt annars dystert kvadratiska arbete.

   I boken får vi stifta bekantskap med hemsökta platser, det är både slott, kyrkor och herrgårdar, men lika ofta lägenheter, villor, sommarstugor, skolor och fabriker, ja till och med stenar, skogsbackar och sjöar, om vilka det sägs att allt inte är som det borde.

   Bakom bedrägligt stilla fasader kan det okända och ondskefulla lura, det vi inte vill möta, men som då och då ändå låter känna sin närvaro. Historierna kommer från personer som själva varit med, och de allra flesta är tidigare opublicerade. Är de sanna? De som upplevt dem är övertygade om det, de som hört historierna är rädda för det. Det är en sak att inte tro på spöken, en helt annan att möta dem.

   Intresset för det oförklarliga frodas som aldrig förr, och i skuggan av en skenbart prosaisk vardag lurar både spöken och demoner. Den som tror att vetenskapen gjort oss immuna gör bäst i att tänka om. Skrapar man på ytan ska man snabbt finna att det gamla talesättet om ”mer mellan himmel och jord” stämmer
bättre än någonsin.

   Ytterligare ett smakprov ur boken som tydligt visar att läsare med intresse för frågor som rör Para§rafs område också bjuds mycket god läsning, är exemplet som handlar om fastigheten vid Trädgårdsgatan 1 i Gamla stan. Petter Inedahl skriver:

Mest bekant var fastigheten vid tiden för förra sekelskiftet då den var plats för en så kallad besiktningsbyrå, ett begrepp få stockholmare idag känner till. Mellan 1847 och 1918 var prostitution lagligt, och de som skrivits in i rullan över stadens prostituerade var enligt samma lag tvungna att låta ”besiktiga” sig två gånger i veckan för att hindra spridning av könssjukdomar. Hur verkningsfull behandlingen var antyder de faktum att få prostituerade självmant gick dit, de fick istället hämtas av polis, och en undersökning som gjordes kring sekelskiftet 1900 avslöjade att 70 procent av de prostituerade hade syflis och 80 procent gonorré, all Besiktning till trots.  De poliser som jobbade på besiktningsbyrån hade heller inte det bästa rykte, ens bland sina kollegor, och det förekom både vådtäkter och rån från dessa polisers sida mot ”sina” prostituerade. Den som klagade hamnade i Landskronas ökända kvinnofängelse beläget i den mörka 1500-tals fästningen.

   Vad var det då för hiskliga spökerier hänt på Trädgårdsgatan 1?
Nej, det kan jag inte skriva om – det vore som att berätta slutet på den där bra filmen du just står i begrep att titta på…
Boken Hemsökt rekommenderas varmt.


Petter Inedahl
är journalist, författare och spökkonnässör av rang. Han har jobbat på bland annat affärsmagasinet Dagens Ledare, kriminalmagasinet Skurk och Magasinet Paragraf. De senaste tre åren har han använt till att samla in människors upplevelser av det övernaturliga och har besökt ett par hundra hemsökta platser över hela Stockholms län och lite till. På hans sajt SKARN publiceras löpande nya spökhistorier. http://skarn.se

 

Titel: Hemsökt

Författare: Petter Inedahl

Förlag: Carlssons förlag

Utgivningsår: 2015

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.