Kalamarksmordet – Avsnitt 1

Av Dick Sundevall 2015-05-27

En kväll i april 2004 överfölls två bröder på en enslig gård i Kalamark, väster om Piteå. Den äldre brodern slås brutalt ihjäl medan den yngre misshandlas grovt men överlever. Det tar två dygn innan någon hittar honom. Det förbryllande mordet som till en början ser ut att få en enkel upplösning visar sig senare vara långt mer komplicerat. 

Det här är fallet som radiojournalisterna Anton Berg och Martin Johnson försöker reda ut i nya krimpodcasten Spår. Anton Berg har tidigare gjort ut ett stort antal uppmärksammade program i SR:s P3 Dokumentär och Martin Johnson detsamma i bland annat P1 Dokumentär. Så det är erfarna seriösa radiorävar som nu tar steget ut i den kommersiella podcastdjungeln. Varför tar de det steget, och varför ger de sig på ett fall som den stora draken Dagens Nyheter grävt i under många år?

– Det konstiga är att det i princip bara är DN och lokala medier där uppe som har tittat närmare på det här fallet, säger Anton Berg. Och det som vi framförallt tillför är att vi får möta personerna som har något samband med det här fallet. Och inte minst, höra deras röster.

– Frågan om röster och känna igen en röst är väl därtill central för fallet?

– Ja, precis. Den överlevande brodern pekar ju ut en person på hans röst. Och dessutom får vi ju med alla härliga dialekter.

Interna stridigheter

Fallet i Kalamark är ett fall väl värt att uppmärksamma då mordet tyckts sakna motiv. Polisen i Norrbotten fick tidigt problem med interna stridigheter och agerar långsamt de första dygnen. När man ansåg sig ha hittat gärningsmannen, Kaj Linna, bilden nedan – fälls han mot sitt nekande i tings- och hovrätten.

/wp-content/uploads/content/reportage/SPAR Kaj Linna 4.jpg

Teknisk bevisning mot Kaj Linna saknas dock helt och fynd på brottsplatsen indikerar att en annan gärningsman kunde vara involverad. När den överlevande brodern dessutom pekar ut en annan gärningsman väcks ett antal frågor. Kan det vara så att Kaj Linna är oskyldigt dömd till livstids fängelse? Har polisen medvetet försökt undanhålla viktiga bevis? Och vilka är de märkliga kringresande försäljarna som erbjuder brandsläckare till ensligt belägna husägare?

Varför producera för Acast?

Att den här dokumentära serien produceras för Acast, innebär det att Anton Berg och Martin Johnson har gått från Sveriges Radio till Acast, och därmed bett SR att fara och flyga?

– Nej, inte alls, säger Anton Berg. Men vi tyckte att just för det här projektet så passade Acast väldigt bra. Dom vill skapa ett nytt sätt att berätta i radioform och dom vill ha såna här projekt. Om man lyssnar via acast.com eller deras app så kan man samtidigt få se bilder och liknande. Och det kan ju behövas när man ska berätta hur en mördare rör sig i terrängen eller liknande.

Anton Berg tycker att poadcast i största allmänhet har stått och stampat i många år. Alla vet inte ens vad poadcast är eftersom det är ett lite konstigt namn på radio, menar han:

– Många förknippar det i Sverige med två sköna snubbar eller två tjejer som sitter och snackar lite. Och att man gillar dom som snackar. Men lyssnar man på amerikanska podcast så vet man att det går att göra bra riktig journalistik i poddar.

En ny dimension

Varför ger sig ett kommersiellt företag som Acast in i ett sånt här projekt?

– Spår är podcastens framtid, säger Karl Rosander, som är en av Acast grundare. Den definieras av högkvalitativt innehåll som håller lyssnare i ständig spänning över en hel säsong, precis som vilken bra TV-serie som helst. Med Acast teknologi tillför vi dessutom en helt ny dimension med bilder, extramaterial och länkar.

Det blir fem avsnitt, berättar Anton Berg:

– Vi har i stora drag fyra klara när vi nu sänder ut det första. Och sedan följer nya varje tisdag. Det femte avvaktar vi med för att se om folk som inte tidigare har yppat något dom vet om fallet, kommer att höra av sig.

En oskyldig man kan ha suttit fängslad i tio år och en mördare kan vara på fri fot. Spår har ambitionen att bli en djupgående resa in i en kritiserad mordundersökning, där lyssnaren under fem avsnitt får följa två rutinerade dokumentärjournalisternas sökande efter svar.

När jag lyssnar på det första avsnittet slås jag av hur bra det är gjort. Så här låter det när kunniga radioproffs som behärskar radiodramaturgi och hur man arbetar med ljud gör ut dokumentär radio. Det är därmed något helt annat än vad vi tidigare har kunnat lyssna på via olika svenska poddar.

 

Varje tisdag 10.00, under de närmaste fem veckorna, kommer vi att publicera ett nytt avsnitt av Spår. Här är det första.

 

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.