– Jag har aldrig tidigare varit med om att en svensk styr en spansk utredning.

Av Dick Sundevall 2015-05-17

Det var ordföranden i Barcelonas Advokatsamfund som yttrade det här i dagens rättegångsförhandlingar i Spanien mot Jonas Falk med flera. Den svensk han syftade på var förundersökningsledaren, tillika huvudåklagaren i de svenska rättegångarna, Karin Bergstrand.

Dagens förhandlingar var den andra dagen i den här rättegången. Oriol Rusca, som är ordförande i Barcelonas advokatsamfund och försvarare till den spanska advokaten som står åtalad, gick till direkt angrepp mot grunden för rättegången och kritiserade den svenska åklagaren:

– Jag har aldrig varit med om under mina 33 år som advokat att en svensk styr en spansk utredning. I Spanien gäller spansk lag. Sverige bestämde vad som ska hållas hemligt och inte. Och dom här svenskarna har blivit frikända i Sverige. Vad ska vi göra i den här rättegången?

Mycket kritik

Jonas Falks moster Harriette Broman är entusiastisk över dagens förhandlingar:

– Karin Bergstrand, den spanska förundersökningsledaren och den spanska åklagaren fick så väldigt mycket hård kritik idag, säger hon. Flera advokater påvisade det ena lagbrottet i utredningen efter det andra. Ofta återkom dom till att det är samma utredning och samma brott som nu ska avhandlas som vi redan är frikända från. Vilket dom naturligtvis protesterade skarpt mot.

Advokaterna framhävde att det inte är Sverige som ska styra och ställa med en spansk rättegång.

– Har vi blivit en svensk lydstat? frågade en av advokaterna.

Olaglig avlyssningen

Clara Martinez Nogués, en av Jonas Falks försvarare, menar att det krävs ett utförligt domstolsbeslut för att telefonavlyssning ska vara tillåtet i Spanien. Något sådant fanns inte, hävdade hon.

– Allt det som krävs för detta genomfördes aldrig. Vilket innebär att hela utredningen är olaglig.

Hon underströk att avlyssningen inleddes efter att svenska myndigheter begärde det. Och att det kan få stor betydelse för målet eftersom det därmed kan ogiltigförklaras, då avlyssningen var olaglig.

Svensken Mattias Johansson står åtalad för penningtvätt och skattebrott. Även Johanssons advokat passade på att gå till angrepp mot telefonavlyssningen av sin klient:

– Avlyssningen har skett utan stöd i lagen, sa han.

Samma brott

Misstankarna mot Jonas Falk gäller penningtvätt, skattebrott och deltagande i kriminell organisation. Hans försvarare har kritiserat att det sista brottet finns med bland anklagelserna, eftersom det inte omfattas av Sveriges beslut att utlämna Falk till Spanien.

– Vi står fortfarande inför samma anklagelser som min klient frikänts från i Sverige, konstaterade Falks advokat Clara Martinez Nogués. Vi kommer att försöka få rättegången ogiltigförklarad genom att visa att utredningen inte bedrivits i enlighet med spansk lagstiftning, och att det därmed har begåtts brott mot min klients rättigheter.

Hon underströk att flera saker som polis och åklagare tillåts göra i Sverige inte är lagligt i Spanien:

– Men nu är vi i en spansk domstol. Och vi kommer att kunna visa domstolen att det här är en enda stor röra.

Olaglig husrannsakan

På punkt efter punkt påvisades att den spanska förundersökningsdomaren kraftfullt hade överskridit sina befogenheter. Bland annat hade han självsvåldigt tagit beslut som bara en domstol kan besluta om.

– I ett mejl till den svenska huvudåklagaren skriver han bland annat att han kan ordna så att dom kan stänga av larmet i mitt hus i Spanien, berättar Harriette Broman. Och sedan gå in och bugga huset och placera ut dolda kameror, för att därefter sätta på larmet igen. Du kan ju tänka dig vilka reaktioner det blev i domstolen när det här framkom.

I det läget fanns det inga misstankar mot Harriette Broman i Spanien, utan han erbjöd sig att göra det här för den svenska åklagaren Karin Bergstrand. Men i Spanien måste det alltså till ett domstolsbeslut för att en husrannsakan ska kunna utföras.

– Det hade han aldrig fått igenom i en spansk domstol enligt advokaterna här, säger Harriette Broman.

– Vad tror du händer när rättegången fortsätter i nästa vecka?

– Advokaterna menar att det finns tre alternativ, att det hela läggs ner i början av veckan, vilket de tror är vad som kommer att ske. Eller också vill de ha någon vecka eller mer på sig för att ta ställning till om det ska fortsätta eller inte. Men dom kan ju också komma fram till att rättegången ska fortsätta. 

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.