Jonas Falk släpps fri

Av Dick Sundevall 2015-05-31

Rättegången i Barcelona mot Jonas Falk med flera har idag avbrutits med omedelbar verkan. Skälet är att när Falk och hans moster Harriette Broman förhördes av svensk polis i Stockholm, informerades de inte om att förhören hölls utifrån misstankar om brott i Spanien. Enligt spansk lag ska de ha informerats om det här och haft tillgång till en spansk advokat under dessa förhör. Artikeln är uppdaterad med en intervju med Jonas Falk.

Det här är inget nytt, utan har påpekats och kritiserats av försvaret under rättegångarna i Sverige och i samband med att Spanien begärde Jonas Falk utlämnad dit. Uppenbarligen är man inte lika noga i Sverige med rättssäkerhetsfrågor som man är i Spanien.

Beslutet om att släppa Jonas Falk från häktet har fattats av domstolen. Men då han inte har något giltigt pass efter att ha suttit häktad i Sverige och i Spanien i fyra och ett halvt år, måste ett sådant ordnas fram från den svenska ambassaden. Det innebär att han kommer att släppas under eftermiddagen idag – om inte den svenska ambassaden är alltför seg i sitt agerande.

Artikeln kommer att uppdateras under eftermiddagen och kvällen med mer utförlig information och med en intervjuer med Jonas Falk.

Uppdatering 19:15

/wp-content/uploads/content/rattegang/Haektet i Barcelona 2.JPG

Det är nu helt klart med alla formaliteter avseende Jonas Falks frigivande. Vänner och släktingar är på väg till häktet, bilden ovan, för att ta emot honom. Vi väntar på besked om han kommer att ha reseförbud under en kortare eller längre period efter frisläppandet.

Under kvällen, när Jonas Falk är utanför murarna, återkommer vi med några kommentarer från honom.

Uppdatering 23.02

Min första fråga till Jonas Falk, efter att han släppts ut från häktet i Barcelona ikväll, är om han hade väntat sig att rättegången skulle läggas ner och att han skulle släppas.

– Nja, när man är van vid hur det fungerar i Sverige, så blir det något nytt för en när en spansk domstol tar rättsliga principer på allvar och inte tillåter att det går till hur som helst under förundersökningen, säger Jonas.

– Det var väl så att under förhandlingarna i Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt avseende om du skulle utlämnas till Spanien eller inte, så påvisade du och dina advokater samtliga de frågeställningar som nu har resultat i det här?

– Ja, visst var det så. Men det som i Spanien innebar att man inte kunde genomföra rättegången var tydligen något som fick passera i Sverige, för man var ju så ivriga med att få hjälpa Spanien med utlämningen av mig. I Sverige accepteras tydligen oegentligheter och rena lagbrott under förundersökningen, genom att man hänvisar till sin fria bevisvärdering.

Drygt åtta månader i spanskt häkte

Jonas Falk flögs ner till Spanien i början av september 2014. Han har därmed tillbringat drygt åtta månader i spanskt häkte när han släpptes idag. Det är svårt att se annat än att på de grunder rättegången avbröts idag, hade staten Sverige, via sina domstolar, kunnat vägra att skicka ner den svenska medborgaren Jonas Falk till Spanien.

Falk har nu fått reseförbud och ska inställa sig i domstolen en gång i veckan, eftersom det hela gått tillbaka till förundersökningsdomaren för vidare utredning. Om det kan leda till en ny rättegång återstår att se.

– Enligt dom som kan systemet här nere så kan jag troligen med tiden få det där ändrat till att jag ska inställa mig en gång i månaden framöver, säger Jonas. Och sedan får vi se vad som händer.

Åklagaren i målet i Barcelona har trots flera påstötningar från advokaterna vägrat dra tillbaka åtalspunkten om ”medlem i kriminell organisation”. Tingsrätten och hovrätten i Sverige accepterade inte den punkten och den fanns alltså inte med i beslutet om utlämnandet. Därmed ska inte Spanien kunna åtala honom på den punkten. Har då Sverige agerat via åklagarmyndigheten eller Svea hovrätt? Svar nej. Eller agerat via UD och den svenska ambassaden i Madrid. Svar nej.

– Gör man så här så får väl Sverige vägra lämna ut medborgare till Spanien i fortsättningen, säger Jonas Falk. Men det tror jag ju inte att man kommer att göra. Men du, vi får höras vidare i morgon, jag är ganska slut just nu.

Om det blir imorgon eller nästa dag återstår att se. Efter de här fyra och ett halvt åren i olika häkten skulle i varje fall jag behöva några dagar för att sova ut, varva ner och dsamla ihop mig. Hur som helst så återkommer vi på Para§raf till en längre intervju med Jonas Falk om vad som hänt och vad som kommer att kunna hända honom framöver. En av många frågor som jag då kommer att ställa är:

– Vågar du efter att det här slutgiltigt är utrett och avklarat besöka Sverige?

 

Samtliga 65 artiklar på Para§raf om det här stora kokainmålet finns att läsa här.

En sammanfattning av det centrala som hänt finns i den här artikeln.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.