Narkoman på skattemyndigheten kan ha krossat tusentals liv

Av Dick Sundevall 2015-05-29

Stora som små företagare sköntaxerades hej vilt av skatteverkets handläggare, processföraren Stefan Köhler. Samtidigt hjälpte han andra, som höll honom med narkotika, att komma undan beskattning. En som råkade väldigt illa ut var Berth Milton. Stefan Köhler påstod genom en sköntaxering att Milton var skyldig att betala 800 miljoner kronor i skatt i Sverige.

– Det här blev början till slutet för det företag, Private, som jag hade byggt upp, säger Milton.

– Har man kunnat gå på dig hårdare för att Private producerade porr?

– Ja, tydligen tyckte man det, trots att företaget var börsnoterat och att jag aldrig varit aktuell för någon polisutredning om någonting. Efter det här beskrevs jag i medierna som den skattesmitande porrkungen.

I ett TV-program rotade Robban Aschberg och hans redaktion i den här historien. Bland annat fick de till en telefonintervju med Stefan Köhler, där han tillstod att han under den tid han arbetade på Skatteverket var narkoman och alkoholist. Och att han hanterade tusentals skatteärenden varje år.

Processförare med resurser

Stefan Köhler var processförare, vilket innebär att när någon handläggare misstänkte att något kunde vara fel så gick ärendet till en processförare. Denne utredde vidare och kunde då till exempel föreslå en sköntaxering eller att man skulle lägga ner det hela.

Uppenbarligen har Köhler kunnat driva frågor väldigt mycket på egen hand då han sågs som en osedvanligt framstående och driftig processförare.

– Han gav sig den på att försöka skatteskriva mig i Sverige, säger Berth Milton, trots att jag kunde bevisa att jag bodde och arbetade i Spanien och att mina barn gick i skolan där. Jag kunde visa hur mycket intyg och kvittenser som helst som visade på det. Men det hjälpte inte. Att jag därtill kunde visa att jag tog ut cirka tre miljoner i lön varje år som jag skattade fullt ut för i Spanien hjälpte inte heller. Private var ju ett börsnoterat företag så allt sånt gick ju att kontrollera.

– Vad har det här kostat dig?

– Oj, det går inte att överblicka. När jag stod på topp hade jag en förmögenhet på tre-fyra miljarder och där är jag ju inte idag. Vad jag än har försökt göra efter att jag blev sköntaxerad så har ju det här med ”skattesmitare” dykt upp.

Behöver bli fler

– Varför ger du dig på det här igen, det är ju många år sedan och Stefan Köhler är avskedad?

– Jag har ju klarat mig utan att bli helt utslagen eftersom jag hade resurser utanför Sverige. Så jag kunde ta striden, även om det har kostat mycket både i pengar och privatliv. Men hur har det gått för andra som har råkat ut för honom? Hur många stora och små företagare har han i Skatteverkets namn lyckats förstöra livet för?

– Men det borde väl Skatteverket reda ut?

– Ja, men dom gör ju inte det. Tvärtom försöker dom mörka det hela. Man gjorde en så kallad internutredning och satte dit hans flickvän, som fick några års fängelsestraff. Men Köhler klarade sig. Och sedan kom man med det vanliga, ”vi har sett över våra rutiner”.

– Hur menar du att man borde ta itu med det här?

– Det självklara vore ju att man gick igenom alla ärenden som har passerat Köhler under dom här åren, och utreder det hela på nytt. Utan att försöka mörka något. Och ta dom skadeståndskostnader det kan innebära, även om det handlar om hundratals miljoner. Men då måste det vara fler än mig som kräver det. Mig kan man ju tydligen avvisa som den skattesmitande porrkungen, även om jag inte alls arbetar med porr idag. Men det kan bli svårare med andra.

Para§raf är ingen kontaktsajt men…

– Men hur ska du kunna hitta andra som råkat ut för honom?

– Kan dom inte kontakta mig via Para§raf? Några har redan på olika vägar hört av sig men vi behöver nog vara fler. Det kan ju tydligen handla om flera tusen, så några borde väl vara intresserade av att försöka få upprättelse.

Svår fråga det där. Para§raf är ju ingen allmän kontaktsajt för folk som har råkat ut för en ohederlig narkoman på Skatteverket. Men samtidigt vill vi journalistiskt följa upp den här historien som kan vara det svenska Skatteverkets största rättsskandal.

– Men man får ibland höra att ger man sig på Skatteverket så riskerar man att bli mer eller mindre förföljd med ständiga skatterevisioner. Tror du inte att folk kan vara rädda för det?

– Ja, kanske en del är rädda för det, säger Milton. Men det ska dom inte behöva vara. Det är nytt folk på Skatteverket nu och dom aktar sig sannolikt väldigt noga för allt som kan liknas vid trackaserier av de här personerna, eftersom Skatteverket redan har jävlats med dom genom en tidigare medarbetare. En medarbetare som var en korrumperad narkoman.

 

Mejla oss

Är du en av de många som berörts av Köhlers framfart, eller har information i fallet, så använd den här mejladressen för att kontakta oss: [email protected]

Om du vill att ditt mejl ska vidarebefordras till Berth Milton så skriv det i mejlet.

 

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev – framöver är det bara prenumeranterna som kommer åt att läsa samtliga artiklar

I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.