Apropå kungligt fjolleri

Av Dick Sundevall 2015-06-28

Så skulle då allt detta medieintresse för kungahusets jippo vara över för den här gången, tänker jag när jag slog på Tv:n denna söndagsmorgon. Men icke – SVT kör två timmar repis från spektaklet. 
Tänk tanken att Sveriges framtida drottning Victoria en dag skulle meddela att nu ville hon inte längre medverka i det kungliga fjolleriet. För nu ville hon övergå till att vara en fri självständig kvinna, och inte minst – befria sin dotter. Det har faktiskt hänt en gång tidigare i Sveriges historia.

 

Bilden oven visar drottning Kristinas abdikeringsbeslut. Hon valde att avsäga sig privilegiet att vara Sveriges drottning. Blev en fri självständig kvinna som tog med sig mängder av böcker och drog söderut. Därmed blev hon en landsförrädare, enligt Aftonbladets krönikör Herman Lindqvist…

   För mig är det inte en så helt främmande tanke att kronprinsessan Victoria en dag skulle välja att gå samma väg. ”Vickan” tycks ju vara den person i den där familjen som i varje fall har en normal IQ-nivå. Därtill avviker hon från resten av familjen genom att ha en varm mänsklig utstrålning. Kort sagt, på ett rent personligt plan gillar jag den där tjejen och önskar henne allt gott i livet.

   Men så är det ju det där med att hon inte själv får välja sina studier och sitt yrke. Inte själv får välja sin religion eller att bli ateist. Och inte lyder under samma lagar och regler som alla andra svenska kvinnor. Därtill är hon hela tiden påpassad av den mest inskränkta och fjolliga delen av den svenska journalistkåren.

   Kort sagt, Vickan borde befrias. Men eftersom de två politiska partierna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, som har monarkins avskaffande på partiprogrammet, ligger lågt med den frågan för att inte förlora några enstaka röster – så måste det bli upp till henne själv att fixa det här. Och det kan hon göra. Hon kan avsäga sig det hela. Nu som kronprinsessa, eller om några år som drottning.

   Det var vad drottning Kristina gjorde 1654. Hon abdikerade fyra år efter att hon krönts till Sveriges drottning och blev katolik. Tog med sig alla sina böcker, och några lådor böcker till som den svenska krigsmakten lagt beslag på i utländska bibliotek, och drog till Vatikanen. I början blev hon en trofé för prästerskapet där men ganska snabbt fick de naturligtvis problem med henne. För hon var ju bevisligen en självständig stark kvinna. Att hon tycks ha haft sexuella förhållanden med såväl kvinnor som män gjorde sannolikt inte hennes närvaro mindre bekymmersam. Vad som i övrigt utmärkte drottning Kristina var att hon tycks ha varit mer beläst än något svenskt kungligt statsöverhuvud före eller efter henne.

   Vickan borde göra detsamma. Dock finns det ett problem om Vickan nu skulle avsäga sig sin titel som kronprinsessa. Någon av hennes yngre syskon skulle kunna utses att ta över – och det skulle ju ingenting bli bättre av. 

   Så det bästa blir väl att Vickan väntar tills hon blir drottning. Då skulle det rimligen bli en så stor sak att vi förhoppningsvis skulle kunna avskaffa den här gamla diktatoriska symbolen vi kallar kungahus. Hon skulle då kunna skriva ihop något i stil med:

Jag har beslutat att abdikera och försörja mig själv, istället för att hårt arbetande landsmän ska behöva göra det. Jag vill därtill leva mitt liv som en fri kvinna och naturligtvis lyda under samma lagar och bestämmelser som alla andra medborgare. Jag är demokrat och därmed är jag anhängare av FN:s deklaration om alla människors lika värde, något som jag inte bara ser som tomma ord.
Men framförallt – tar jag det här steget för att befria min dotter Estelle. Hon ska inte behöva ha några som helst konstiga förpliktelser från sin barndom och framåt som inte andra små flickor i Sverige har. Hon ska själv kunna få välja sitt liv utan några speciella privilegier och utan några medeltida lagar och regler som begränsar hennes liv.

   Jag önskar dig Vickan, och din familj, allt gott i livet. Hoppas du en dag tar steget att befria dig själv och din dotter. Någon annan lär inte göra det. Att du kanske på en gång befriar din nygifta bror och hans hustru, liksom lillasyrran och hennes man – skulle inte göra saken sämre. Jag önskar naturligtvis även dem allt gott i livet.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev
Framöver är det bara prenumeranterna som kommer åt att läsa samtliga artiklar.

I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat.

Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.