Näthat

Av Dick Sundevall 2015-10-25

Boken Näthat, aktuell som aldrig förr, har kommit ut i en ny och uppdaterad upplaga. Den mediala rapporteringen har ofta inriktningen att det inte går att komma åt de digitala kränkningarna:
– Den här boken är egentligen en uppmaning till aktivism, säger professor Mårten Schultz som tillsammans med bland andra Alexandra Sackemark står bakom den nya upplagan. 

Varje år sker tusentals otillåtna kränkningar på svenska internet. Enbart ett fåtal fall leder till åtal.

/wp-content/uploads/content/positivt/nthat_-_rttigheter_amp_mjligheter_2_uppl-rosell_johan-35282640-frntl.jpg.png– Boken Näthat: Rättigheter och möjligheter syftar till att visa att det faktiskt går att göra något åt det. Åtminstone ibland, säger Mårten Schultz. Juridiken innehåller vissa rättigheter, för oss alla, att inte bli utsatta för hot och allvarliga kränkningar. Juridiken innehåller dessutom möjligheter för oss att göra något åt sådana kränkningar, när de inträffar.

Boken förklarar på ett enkelt sätt vilka rättigheter alla har inom ramen för integritetsskyddet och hur man går till väga för att själv utkräva ansvar från personer som inte respekterar dessa rättigheter.

Nytt för den andra upplagan är att brottet kränkande fotografering får en mer utförlig behandling. Sammanställningen av domar från domstolarna har uppdaterats, inklusive senare tids praxis från Högsta domstolen. Dessutom har boken strukturerats om i grunden.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.