Debatt

En sorglig glädjerapport

Av Dick Sundevall 2016-05-26

Det kom en glädjande rapport från Kriminalvården om att återfallen i brott minskat. Enligt rapporten skulle det nu bara vara var tredje som suttit inne, eller varit aktuell för åtgärder från Frivården, som återkommer till Kriminalvården inom tre år. Alltså en väldigt glädjande rapport. Eller är det precis tvärtom – ett uttryck för något som är allt annat än glädjande?

   Att det svenska polisväsendet befinner sig i en allt brantare utförsbacke torde idag stå klart för alla. Utredningar läggs snabbt ner och brott som får allvarliga konsekvenser för de som drabbas blir aldrig utredda.

   Ett av många exempel är när några osedvanligt hänsynslösa personer tar sig in hos åldringar och plockar av dem det mesta av värde. Det här får stora konsekvenser för de drabbade. De har ofta blivit av med saker som har haft ett speciellt värde för dem, utöver vad de är värda i direkta pengar. Därtill blir de otrygga i sina egna hem.

   Men då det handlar om gamlingar som är så klara i huvudet att de kan bo kvar hemma så kan de ge polisen ett signalement. Var det kvinnor eller män? Hur var de klädda? Hur gamla kunde de vara? Hur pratade de? Alltså en helt annan situation för polisen än när det blir ett inbrott i ett hus och ingen har sett inbrottstjuvarna.

   Hur stor del av dessa brott mot gamla människor klaras då upp? Svar – fyra procent. Det är alltså 96 procents chans att klara sig om man begår dessa brott. Kan också uttryckas så här: Det är oerhört mycket bättre odds för att ”vinna” om man rånar gamla försvarslösa människor i deras hem, än att spela på lotto eller hästar.

   Det här är bara ett exempel på hur polisens uppklarningsprocent stadigt minskar. För varje omorganisation, läs centralisering, tycks det bli värre. Erfarna engagerade poliser får nog och säger upp sig, när höga polischefer framstår som alltmer inkompetenta.

   Det här får till följd att det blir allt fler som begår brott men som inte grips, åtalas och döms. Och därmed blir det i Kriminalvårdens statistik allt färre ”återfall”.

   En annan faktor är enligt såväl advokater jag pratat med som en del nämndemän, att det blir allt vanligare att man utvisar utländska medborgare som begått brott. De får då sitta i svenskt fängelse en kortare eller längre tid och forslas därefter iväg till sitt hemland. Vad som då händer, om de begår nya brott, är att det hamnar i ett annat lands brottsstatistik. Det snyggar alltså till återfallsstatistiken i Sverige – men det innebär naturligtvis inte att svensk kriminalvård har blivit bättre på att få intagna att sluta begå brott.

   Så bakom Kriminalvårdens glädjesiffror döljer sig sannolik något som det inte alls finns anledning att glädja sig åt – det enkla faktum att allt färre brott klaras upp. Statistiken visar sannolikt inte alls att återfallen i brott minskar, utan bara att återfallen inte resulterar i att gärningsmännen döms. Och därmed att den som far fram så hänsynslöst mot sina medmänniskor att han eller hon enligt våra lagar bör låsas in under en tid – utan konsekvenser kan fortsätta med sin hänsynslösa framfart.

 


  Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.