Avslutad förundersökning mot Jonas Falk

Av Nina Silventoinen 2016-08-22

Jonas Falk som befunnit sig i Spanien i nästan två års tid har nu fått tillstånd att lämna landet för ett kortare besök i Sverige. För Para§raf berättar han om livet i Spanien, rättsläget och framtida rättegångar.

Turerna kring Jonas Falk och det så kallade Playa-målet har varit många. I september 2014 utlämnades han till Spanien för vidare utredning av ekonomisk brottslighet. Den spanska rättegången startade i maj 2015, men avbröts redan efter fem dagar och Falk släpptes omedelbart fri i väntan på ny utredning. Sedan dess har han haft reseförbud samt anmälningsplikt en gång i veckan vid tingsrätten.

Ville träffa sin mormor

Anledningen till Jonas besök i Sverige var att träffa sin familj.

– Jag nekades besök under häktestiden i Sverige så det är sex år sedan jag fick träffa min mormor, förklarar Jonas. Jag lade in om detta besök för ett år sedan med motiveringen att min mormor är 89 år gammal och kan gå bort när som helst och inte heller kan flyga ner och besöka mig i Spanien.

I dagsläget är den spanska utredningen som rör skattebrott/ekonomisk brottslighet avslutad. Dock är inget åtal ännu väckt.

– Det finns inget datum satt för när eller om en rättegång drar igång igen. Det enda jag vet är jag måste infinna mig varannan vecka istället för varje vecka. Så det har de dragit ner på. Hur länge det ska pågå vet jag inte men antingen fram till rättegång eller nedläggning av målet.

Känner ingen oro

Det är nu nästan två år sedan Jonas senast befann sig i Sverige. Efter att han blivit släppt ur häktet av Svea hovrätt inför den friande domen, greps han igen efter 36 timmar. Men någon oro för att svensk polis ska göra något liknande nu känner han inte:

– Nej, jag tror inte polisen ska hitta på något. Jag antar att de inte vill riskera att jag ska hamna i en ny utlämningsprocess igen, vilket skulle ske om de skulle gripa mig. Säker kan man så klart aldrig vara utan det är bara ett antagande utifrån att de ska tänka rationellt.

Två rättsprocesser

I dagsläget finns även två pågående rättsprocesser i Sverige, ett skadeståndsärende med staten som motpart samt en förtalsprocess där Thomas Mattson och AB Kvällstidningen Expressen är motpart.

Förtalsmålet handlar om att Jonas Falk i tidningen blivit uthängd som ”knarkbaron” och ”kokainkung” med mera och är i en förberedande process. Huvudförhandlingen är preliminärt planerad att hållas nu i december.

I skadeståndsmålet, där Jonas återigen stämmer staten för att ha fått för lite ersättning för tiden som frihetsberövad och för kränkning av hans mänskliga rättigheter enligt Europakonventionen, har nyligen stämningsansökan ingivits och där inväntas statens (företrädd av JK) svaromål.

Podden Spår

Intresset och mediabevakningen kring Jonas Falk och den stora kokain-rättegången har varit stort och i våras släpptes även en pod i sex delar om Operation Playa, av Anton Berg och Martin Johnsson. Jonas tycker att den gav en inblick i målet för de som inte var insatta i målet.

­– Podden Spår var bra, men synd att man inte tog upp att det fanns motbevis för allt som åklagare Karin Bergstrand påstod. Man lät henne ha sakframställan medan jag inte kunde bemöta det, och som sagt, det finns ju fullständig bevisning för att det hon påstår är fel. Det var naturligtvis intressant att höra henne fortsätta anklaga mig trots att hon arbetar för staten och staten har prövat skuldfrågan och frikänt mig. Det visar ganska tydligt att Karin Bergstrand arbetar för Karin Bergstrand och inte anser att hon behöver rätta sig efter statens principer.

I juli i år gifte sig Jonas med sin Paola. Familjelivet är komplett och jag undrar om han nu också tänker skaffa sig ett vanligt 9-5 jobb.

– Nej, såna planer finns inte, avslutar han med ett skratt. Däremot ska vi i höst börja köra exklusiva temafester med endast colombianska DJ:s på en av Barcelonas mest kända klubbar.

Tidslinje

  • 27 december 2010   Jonas Falk grips i Colombia, utlämnas till Sverige
  • 8 mars 2013              Döms i Stockholms tingsrätt till 18 års fängelse
  • 27 maj 2014              Släpps ur häkte, efter beslut av Svea hovrätt
  • 28 maj 2014              Grips igen efter drygt ett dygn i frihet
  • 27 juni 2014              Frikänns helt av Svea hovrätt
  • 8 september 2014   Utlämnas till Spanien. Frihetsberövas och häktas
  • 14 maj 2015              Spanska rättegången inleds
  • 19 maj 2015              Spanska rättegången avbryts, Falk friges

 


Nina Silventoinen är Para§rafs researchchef.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.