Pinsam presskonferens om fallet Assange

Av Dick Sundevall 2016-09-07

Idag har åklagarmyndigheten hållit presskonferens om fallet Assange. År ut och år in har olika medier försökt komma åt att intervjua överåklagare Marianne Ny, men nekats. På dagens presskonferens påstod Marianne Ny att det var en ren tillfällighet att presskonferensen hölls just idag, några timmar innan Uppdrag granskning ska sända ett program om fallet.

   Presskonferensen var helt unik i den meningen att den inleddes med att överåklagare Marianne Ny framförde att hon inte hade något nytt att komma med. Det torde vara en av de få presskonferenserna i Sverige som inletts med det konstaterandet. Normalt håller man en presskonferens för att man har något att framföra.

   Den här utredningen raddar upp pinsamheter. Assange har förhörts av svensk polis i Sverige. Det sista han framför i det förhöret är att han står till förfogande om de vill höra honom igen. Men det fanns inget intresse av det. Det var inte heller något hinder för Assange att resa utomlands. Inget reseförbud hade utfärdats.

   Men när han hade lämnat Sverige startade den cirkus som nu har pågått i sex år. Och som fortfarande pågår. Assange har erbjudit sig att låta förhöras via en videolänk, men det har man inte ställt upp på från åklagarmyndighetens sida.

   Det finns gott om fall där åklagare och polis rest iväg och förhört någon i andra länder. I till exempel det stora kokainmålet ”Playa” reste man omkring i större delen av världen och förhörde än den ena och än den andra.

   Ikväll 20.00 sänds Uppdrag granskning i SVT1, om fallet Assange. På presskonferensen framgick att överåklagare Marianne Ny hade fått se programmet i förväg. Ska bli intressant att se vad man kommit fram till, som fick åklagarmyndigheten att snabbinkalla till en presskonferens 14.00 idag.

 

   En uppföljningsartikel om presskonferensen och Uppdrag gransknings grävande finns att ta del av här:
Nu vet vi att Assange kunde ha utlämnats till USA

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.