Det handlar om rättssäkerhet

Av Dick Sundevall 2016-10-07

Hur använder polisen informatörer och infiltratörer? Och hur påverkar det rättssäkerheten? Det är vad det ska handla om när Internationella Juristkommissionen anordnar ett panelsamtal nu på måndag.

Deltagarna i panelsamtalet är:

   Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet

   Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt

   Anders Perklev, riksåklagare

   Johan Grenfors, biträdande chef vid Polisens nationella operativa avdelning (tidigare Rikskriminalen)

   Att svensk polis använder privatpersoner som informatörer och infiltratör har konstaterats av såväl JK, som JO och Högsta domstolen. Problemet är att det inte finns någon laglig grund för att använda privatpersoner som infiltratörer. Ett av många problem som uppstår är att privatpersoner inte lyder under polislagen. Som statsåklagare Nils-Eric Schultz har uttryckt det:

– Det blir fel när privatpersoner ska utföra det mest avancerade polisarbetet.

   Varför anordnas då ett panelsamtal om de här frågorna nu, när frågorna har varit upp till diskussion och omfattande kritik sedan 1990-talet?

– Vi har diskuterat det här en längre tid, säger Mikael Vesterlund, som är styrelseledamot i Internationella Juristkommissionen. Problemet har aktualiserats på nytt genom bland annat artiklar i DN. En central rättssäkerhetsfråga är vilken betydelse det här har för försvararna som inte får information om att det förekommit informatörer eller infiltratörer i olika fall.

– Kommer ni även att ta upp den rent mänskliga aspekten avseende situationen för de privatpersoner som ger sig in i det här?

– Ja, det framstår ju som helt vansinnigt hur man har hanterat dom här personerna, såväl när dom är aktiva som efteråt. Men det var framförallt rättssäkerhetsfrågorna som fick in oss på det här ämnet.

 

 

Det är nu på måndag den 10 oktober 18.00, i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm, som det hela utspelar sig. Det är fri entré och alla är välkomna. Troligen blir det fullsatt så var där i god tid.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.