Oskyldigt dömda?

Av Dick Sundevall 2016-10-24

Den nya podserie som Spår nu är inne på, Raggarmordet, för oss tillbaka till 1980-talet. Jan Guillou lyckades i en serie TV-program i SVT visa att Keith Cederholm blivit oskyldigt dömd för bland annat mord och mordbrand. Det var då något sensationellt att ett justitiemord begåtts i Sverige. Vi levde i den naiva tron att något sådant inte kunde vara möjligt i vårt land. Hur vanligt är det då att oskyldiga döms i svenska domstolar?

   Det är naturligtvis så att de flesta som döms i landets domstolar är skyldiga till vad de dömts för. Är de därtill kriminellt aktiva narkomaner så döms de oftast bara för en liten del av alla brott de begår.

   Men det händer att oskyldiga döms. Några fall får stor uppmärksamhet som med Thomas Quick. Andra fall nämns bara i förbigående trots att det inneburit att någon suttit flera år i fängelse. Och skadestånden för frihetsberövanden av det slaget är kränkande låga.

   Raggarmordet fick stor betydelse. Även om det bara är en försvinnande liten del av landets journalistkår som kritiskt granskar och gräver, så är det ändå några som gör det. Vilket har resulterat i att de tillsammans med engagerade advokater ett antal gånger har lyckats visa att oskyldiga har dömts för olika grova brott.

   Det började med Raggarmordet för drygt 40 år sedan – och det fortsätter. Varje gång någon döms på indicier, alltså utan direkta bevis, kan det innebära att den som då hävdar att han eller hon är oskyldig – faktiskt också kan vara det.

   I morgon publicerar vi den andra delen av Raggarmordet. Frågan som serien ställer är – var det fler oskyldiga som dömdes den gången?

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje tisdag och fredag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.