Kaj Linna beviljas resning av Högsta domstolen

Av Dick Sundevall 2016-12-29

Den till livstid för mord dömde Kaj Linna beviljades idag resning av Högsta domstolen (HD). Linna dömdes 2004 och har suttit inlåst i tolv år. Redan 2006 ifrågasatte DN:s Stefan Lisinski domen i ett antal artiklar. Andra har varit inne på samma sak, utan resultat. Två gånger ha HD avslagit resningsansökningar. Podden Spår, som bland annat publiceras på Para§raf, tog upp fallet 2015 och hittade nya bevis. HD:s beslut och länkar till podden Spår om fallet, biläggs artikeln.

   I tolv år, utan att ha varit utanför fängelset, har Kaj Linna suttit inlåst. Han dömdes på svaga grunder genom ett ytterst tveksamt vittnesmål, och utan teknisk bevisning. I podden Spår, se nedan, framkommer att det var oenigheter bland de poliser som utredde fallet.

   Tre gånger har HD avslagit resningsansökningar under de tolv år Linna suttit inne. Har man följt fallet, utmärks det av att det behövdes betydligt mer för att åstadkomma en resning, alltså att titta närmare på fallet en gång till – än vad det behövdes för att döma Linna till lagens hårdaste straff för tolv år sedan.

   Därtill behövs minst en advokat som arbetar pro bono, alltså utan ersättning, och en eller flera journalister som gräver i fallet – under många år. Det har gång på gång ifrågasatts om det är värdigt en rättsstat att det ska behöva gå till på det sättet.

   Vad som händer nu, utifrån HD:s ställningstagande, är antingen att åklagaren lägger ner det hela och Kaj Linna friges, så som det gick till med Quick/Bergwall. Annars tas fallet åter upp i Svea hovrätt.

   Då blir det en ny rättegång i hovrätten där fallet dras på nytt med den nya bevisningen. Det kan antingen resultera i ett frikännande eller att domen återigen fastställs. Men i den här typen av fall, när en enig HD beviljat resning, resulterar det oftast i ett frikännande. I så fall återstår att klara ut hur stort skadestånd Kaj Linna ska ha för de tolv år han suttit inlåst.

   En eloge till de researchers och journalister som grävt i fallet. Stefan Lisinski som var först och ihärdigt har fortsatt. Och Anton Berg, Martin Jonsson och Lisa Dumoulin, som gav sig på fallet elva år efter att Linna dömdes – och fick fram nya bevis.

 

Samtliga avsnitt i Para§raf av podden SPÅR om Kalamarksmordet finns att ta del av här. (De kommer upp i fel ordning så man behöver scrolla ner för att komma till det första.)

 

Högsta domstolens resningsbeslut i sin helhet, finns att ta del av här.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och flera tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.