Nytt stort ras för polisen

Av Dick Sundevall 2017-01-12

Nu har siffrorna kommit för antalet ärenden som överlämnats till åklagare från polisen under december 2016. Och de redovisar ett nytt stort ras. I jämförelse med december 2015 har det rasat med 14 procent. Värst ser det ut i Polisregion Mitt som Carin Götblad numer är högsta chef för. Där är raset hela 69 procent!

   Men bakom statistik kan det ju finnas rimliga förklaringar. Är det kanske så att Götblads region Mitt hade bra siffror månaderna tidigare och det därmed jämnar ut sig? Nej, definitivt inte.

   Under september var det ett ras med 20 procent i jämförelse med september 2015 för region Mitt. I oktober var det 17 procent och i november 20 procent. Under 2016 som helhet blev raset 23 procent i jämförelse med 2015 för Polisregion Mitt.

   Därmed borde rimligen alla de poliser i Stockholm som tidigare haft erfarenhet av Carin Götblad som sin högsta chef, kunna sluta oroa sig för att hon blir nästa rikspolischef. Och tro mig, det är många som känt oro för att det ska hända.

   Angående raset för hela landet med 14 procent i december, säger Mats Löfving, som är landets näst högsta polischef:

– Polisen arbetar nu med flera åtgärder för att vända resultatutvecklingen.

   Har vi inte hört det tidigare? Gång på gång under 2016, har exakt samma sak framförts. Ofta av rikspolischefen Dan Eliasson, men också av andra höga polischefer. Och av inrikesminister Ygeman. Men ändå fortsätter alltså raset.

   Anders Ygeman framförde i höstas att rikspolischefen Dan Eliasson måste visa en vändning av resultaten senast vid det just passerade årsskiftet. Annars skulle det leda till ”kraftfulla åtgärder”.

   Nu har det i klara siffror, i svart på vitt, visats att det har blivit allt annat än en vändning. Att raset tvärtom bara blir allt värre. Så nu återstår att se vad det blir för ”kraftfulla åtgärder”.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och flera tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.