Därför startar jag en namninsamling

Publicerad 2017-10-07

Den 21 maj 1986 mördades min styvmamma. Samma dag frihetsberövades jag såsom misstänkt för mordet. Samma år fälldes jag och fick straffet sluten rättspsykiatrisk vård, men det var inte jag som var mördaren. Först 30 år senare fick jag upprättelse genom resning och frikännande dom.

   Vanligtvis får man ersättning när man blivit behandlad fel av staten. I mitt fall säger staten att mitt skadeståndsanspråk har preskriberats (d.v.s. inte längre går att få). De säger att mitt anspråk preskriberades redan 1997 men jag hade ingen möjlighet att kräva skadestånd förrän 2017. Något stämmer inte här: jag skulle alltså krävt skadestånd redan innan jag ens kunde göra det.

   För mig handlar det inte om pengarna, hade de gett mig en krona så är det ett erkännande på att de har gjort fel, det räcker för mig. Men att inte ge en enda krona är som att säga, vi har inget ansvar här. Jag blir chockad. Här har det brustit och gjorts fel flera gånger om, det räcker nu. Någon måste ta sitt ansvar. Skadeståndet för mig symboliserar att fel har gjorts och det räcker. Ge mig bara något som visar att ni gjort fel.

   Därför kommer jag nu be regeringen att rätta felet, inte med stöd av lagen utan av nåd. För att rätt ska vara rätt. Skriv gärna under om du håller med, och tycker att systemet inte har funkat i mitt fall. Tillsammans kan vi fixa felet och samtidigt se till att samma sak inte händer andra.

Av Samir Sabri

 

Vill du skriva under namninsamlingen kan du göra det här.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.