Årets läs- och lyssnartips

Av Dick Sundevall 2017-12-22

Inför årsskiftena har det blivit en tradition att några av Para§rafs medarbetare rekommenderar lite bokläsning och poddlyssning. Nytt för i år är att vi även har med en lista över vad våra läsare har uppskattat mest – eller blivit mest provocerade av. Alltså – årets tio mest lästa artiklar och krönikor på Para§raf.

   Isabel Sommerfeld har fastnat för en storsäljare:
   Rekommenderar årets definitivt bästa kriminalroman ”Störst av allt”, av Malin Persson Giolito. Malin levererar en trovärdig kriminalare och en av de bästa rättegångsböckerna jag läst.

 

   Ricard Nilsson har gett sig in i Transnistrien:
   Rekommenderar Nikolai Lilin ”Sibirisk uppfostran” Modernista Förlag. Mellan Moldavien och Ukraina ligger ett landområde som kallas Transnistrien. Det är ett laglöst ställe där kriminalitet är normen. Författaren är uppvuxen där och hans berättelse är brutal men samtidigt mänsklig och full av heder. Bland det bästa jag läst.

 

   Nina Silventoinen har bland annat lyssnat på Spår:
   Rekommenderar Podden Spår, med Anton Berg och Martin Johnson. En kriminalpod som hittar det okända och följer spåren. Om mord, sprängningar och Sveriges största narkotikamål – Playa. Finns att lyssna på via Para§raf eller Acast.

   Senaste säsongen (säsong 6), handlar om mångmiljonären och lantbrukaren Göran Lundblad som spårlöst försvinner 2012. Dottern Sara och hennes pojkvän Martin beter sig underligt. Fallet tycks olösligt. Två år efter försvinnandet erkänner Martin för en privatperson var kroppen ligger begravd. Sara och Martin döms för mord. Men under tingsrättsförhandlingarna pekas en alternativ gärningsman ut. Går det en mördare fri?

   Chefredaktörens påpekande: Spår har nu blivit än bättre genom att vi lånat ut en av landets bästa researchers till Spår-gänget, Para§rafs researchchef Nina Silventoinen.

   När inte vi andra belastar Nina med en massa research hinner hon med att skriva en och annan artikel. Bland annat den här kritiska granskningen av kriminaljournalistik när den är som sämst. Så fel som det kan bli.

  

   Petter Inedahl har sin vana trogen rotat i historiska arkiv:
   Rekommenderar Bo Elthammar (Red.): Stockholms Tänkeböcker, utgivna av Stockholms Stadsarkiv 2009.

   För den som är intresserad av kriminalhistoria och vill komma nära äldre tiders kriminalitet och brottslingar är det här en guldgruva. Här visas svensk brottshistoria i praktiken och slår hål på många myter om bödlar och avrättningar, till exempel den om att endast adelsmän blev avrättade med svärd, men mest av allt är det en fascinerande inblick i gångna tiders rättsskipning, ibland djupt tragisk, ibland sjukt rolig.

   Här varvas historierna, till exempel den om den lilla flickan som misshandlas till döds under bestialiska former av sina styvföräldrar, ett brott som skapade lynchstämning i hela Stockholm och tvingade myndigheterna att förstärka stadsvakten för att hålla ordning på gatorna.

   Missa inte heller berättelserna om tjuven som fyller sina fickor med järn och sedan försöker simma från brottsplatsen, småpojkarna som står åtalade för att ha tömt sina pottor i huvudet på Västerlånggatans flanörer, eller mannen som gör misstaget att kalla den mordlystne kung Johan III för svinaherde.

 

   Susanne Stenhammar går gärna skogspromenader med sina hundar:
   Rekommenderar Trädens hemliga liv: Vad de tänker, hur de pratar – en värld du inte visste fanns, av skogsvaktaren Peter Wohlleben.

   I skogen finns ett liv som är helt okänt för oss. Där pågår fantastiska saker: träden kommunicerar med varandra. De tar hand om både varandras avkomma och om gamla och drabbade grannar, de har känslor och minnen. Otroligt? Kanske. Men sant.

   Peter Wohlleben berättar fascinerande om oväntade och extraordinära förmågor hos träden. Han citerar de senaste vetenskapliga rönen och kombinerar dem med sin personliga erfarenhet av naturen, vilket skapar nya spännande insikter.

   Samma författare har nu utkommit med, Djurens gåtfulla liv – Kärlek. Sorg. Omtanke. En fantastisk inblick i en värld vi inte visste att den fanns.

 

   Andreas Magnusson erkänner sina synder:
   Det kan tyckas olämpligt som krönikör på ett rätts- och kriminalmagasin att vara helt igenom ointresserad av deckare, men jag är verkligen det. Det kan också tyckas olämpligt att jag alltid har varit mest tilltalad av böcker skrivna av vita medelålders män som har problem med alkohol och kvinnor. En del skulle påstå att det handlar om identifikation.

   Om man fungerar som jag och ändå vill närma sig deckargenren så kan jag rekommendera Paul Austers New York-triologin. Den börjar som en simpel deckare och slutar som ett postmodernt drama om identitetsförskjutningar. Ja, och självklart är det en medelålders man med vissa kvinnoproblem i förgrunden.

   Annars läser jag gärna Haruki Murakami. Faktum är att alla hans böcker är lysande. John Williams Stoner är förresten en vacker, lågmäld och bortglömd roman från 60-talet som fick ett ordentligt uppsving häromåret.

   Mina olämpliga böjelser till trots så läser jag faktiskt kvinnliga författare också. Miranda Julys The first bad man läste jag ut nyligen. En lite annorlunda bok som varmt rekommenderas.

 

   Börje Carlsson tog fasta på min uppmaning att man gärna fick rekommendera egna böcker:
   Efter att ha skrivit tolv böcker om Brott i Sörmland, Polishistorier (klavertramp), Polismuseum och Gravstenar handlar mina två senaste böcker mer om fiktion.

   Konservatorn, häftad men trådbunden, utspelar sig på Djurgårdsvägen i Eskilstuna. Boken är udda, otäck och lite pervers och jag vågar påstå att bokens händelser inte inträffat någonstans i hela världen. Trots det säger många läsare att ”boken är skitspännande och de kommer ihåg händelsen”. Av detta drar jag slutsatsen att händelsen inte är helt otänkbar. Pris: 120 kronor inkl. porto.

   Mördaren, häftad men trådbunden. Den senaste boken utspelar sig också i Eskilstuna. Här har jag använt riktiga brott som spinns ihop till en intrig där samma poliser, som skapades i Konservatorn, utreder brotten med ungefär samma problem och liknande intriger. Pris: 120 kronor inkl. porto.

   Dessförinnan en biografi som jag fått många ampla lovord för. En gång snut…alltid snut, inbunden med omslag. Handlar om mig själv. Här får läsaren uppleva hur man blev polisaspirant innan förstatligandet. Fotpatrullering, bilpatrullering och kriminalpolisverksamhet. Slutade i myndigheten år 2009 men lägger fortfarande näsan i blöt. Därav titeln En gång snut…alltid snut. Pris: 220 kronor inkl. porto.

Beställs via mail: [email protected]

 

   Dick Sundevall är som alltid svag för Tomas Lappalainens författarskap:
   Rekommenderar Tomas Lappalainens, Världens första medborgare, som kom ut i år.

   Den handlar om statens uppkomst – med utgångspunkt i det antika Grekland. Om hur ett samhälle utvecklas ur en värld dominerad av våld, splittring och maffialiknande beskyddarkultur till något nytt. Något som tog avstånd från äldre tiders heders- och klantänkande.

   Självklart vill jag som andra författare rekommendera egna böcker. Har man lagt ner månader av jobb på en bok vill man naturligtvis att så många som möjligt ska läsa den. Problemet är att jag inte vet vilka av mina som är slutsålda.

   En del finns inte längre som läsböcker men däremot som ljudböcker. Den som är intresserad kan skriva in mitt namn på någon av de stora boksajterna, så visar det sig vad som finns att tillgå.

 

   Slutligen läsarnas lista – i form av årets mest lästa artiklar och krönikor på Para§raf:

  1. Andelen invandrare i fängelse 
  2. Den beroende Joakim Lamotte
  3. Peter Springare och yttrandefriheten
  4. Vi har blivit blåsta
  5. Stockholms farligaste stadsdelar 
  6. ”Det är kört för mig”
  7. Sitt ner – ni skymmer sikten!
  8. Något är ruttet 
  9. Därför tycker Hanif Bali och Katerina Janouch så illa om Para§raf 
  10. Sa Peter Springare verkligen som det var? 

   Vi önskar våra läsare och lyssnare en God Jul. I morgon publicerar vi en Julbetraktelse av lite annorlunda slag. Sedan är vi tillbaka på annandagen.
   Den som eventuellt har lite pengar över efter att all julmat och alla julklappar har inhandlats kan swisha över en Julgåva till Para§raf nedan – för att därmed stödja vårt arbete med att bevaka och kritiskt granska rättsstaten.

 


   Dick Sundevall är Magasinet Para§rafs chefredaktör.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.