Varför utvisas inte alla kriminella invandrare?

Av Andreas Magnusson 2018-02-07

Idag fick jag ett mejl från en person som enligt mejladressen heter Anonym Anonym. Redan där förstod jag ungefär vart hän det barkade. Herr Anonym hade ett förslag på vad han tyckte att vi skulle skriva om. Önskan var att vi skulle skriva om att kriminella människor borde utvisas direkt och tillbringa sin fängelsetid i sitt hemland. Som den tjänstvilliga själ jag är tar jag gärna läsares önskemål på allvar.

   Låt oss ta det från början. Enligt svensk lag så kan en person som dömts för ett brott med en påföljd strängare än böter (som har fängelse i straffskalan) i samband med detta också dömas till utvisning.

   För att individen ska dömas till utvisning krävs det att åklagaren yrkat det. Därefter skickas det en prövning till Migrationsverket som avgör om det är möjligt med utvisning. I princip följs därefter Migrationsverkets råd.

   För det första kan en svensk medborgare inte utvisas till ett annat land. Det borde vara en självklarhet men inte desto mindre framförs gärna denna önskan från högerextrema människor som vill bli av med mörkhyade brottslingar.

   Sverige är, till skillnad från deras drömsamhälle, en rättsstat där tanken är att alla medborgare ska vara lika mycket värda oavsett hur vi ser ut eller hur mycket pengar vi har. Det går inte heller att utvisa människor utan att ha någonstans att utvisa dem. Inte ens Norge går med på att ta emot oss om vi blir utslängda.

   För det andra kan en individ inte utvisas till ett land där det råder fullskaligt krig. Det handlar dels om att det kanske är en aning elakt att skicka en småtjuv till avrättning men dels om att man annars skulle riskera livet på den personal som ska sköta utvisandet. Tilläggas kan att i ett land i krig fungerar knappast mottagningssystemet ändå.

   För det tredje kan det föreligga hinder att utvisa en person till ett land som vägrar ta emot sina medborgare. Detta gäller till exempel för Somalia, Iran, Eritrea och Etiopien. Om landet inte vill kännas vid sina medborgare så kommer de heller inte att släppas in i landet. Utvisning är då omöjlig att genomföra.

   Hur var det då med Anonym Anonyms förslag om att fängelsetiden borde spenderas i annat land? Ja, det låter kanske bra att Sverige slipper betala för fängelsetiden men inte heller det är så enkelt och smart som det låter.

   Bara för att en gärning är brottslig i Sverige så behöver det inte betyda att den är det i ett annat land. Skulle vi införa ett sådant system – vilket ändå är praktiskt omöjligt eftersom det bygger på att mottagande land är villiga att hålla människor i förvar åt oss på deras bekostnad – så finns också risken att individen helt skulle slippa undan straff.

   Om en person begår en våldtäkt i Sverige så vore det väl väldigt dumt om personen slipper undan straff bara för att handlingen inte definieras som våldtäkt på en plats där kvinnors rättigheter väger lättare än här?

   En vanlig myt är att kriminella utlänningar kan slippa undan utvisning genom att gifta sig under strafftiden. Det stämmer inte. Även om brottslingen gifter sig så kommer han eller hon att utvisas om detta fastställts i domen.

   Det är rimligt att Sverige utvisar grova brottslingar efter avtjänat straff. Om man inte är svensk medborgare så har man rimligen förverkat rätten att få vistas här. Är man däremot svensk medborgare så är man en av oss. Då är det vi som ska straffa, behandla och återanpassa. Syftet är ju trots allt att vi ska slippa utsättas för brottslighet från denna person igen.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Nu är Andreas även en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.