Rättsskandalen Operation Playa på SVT

Av Dick Sundevall 2018-05-28

Vi har här på Para§raf skrivit ett 30-tal artiklar om det största narkotikamålet i Sveriges historia – Operation Playa. Polisutredningarna och rättsprocesserna har kostat skattebetalarna hundratals miljoner. Målsättningen var att kunna döma ”the main target” Jonas Falk till ett långt fängelsestraff. Istället blev det en rättsskandal.

   Nu kommer SVT att sända en dokumentärserie i form av tre program efter att i över två år har grävt i fallet.

   Det första programmet kommer nu på tisdag i SVT1 21.00. Men redan idag finns hela programserien utlagd på SVT Play.

   Det här fallet utgör ett exempel på hur det kan gå när svensk polis och vissa åklagare inte, som är det självklara, utgår från ett brott som ska utredas och där gärningsmän ska kunna gripas och åtalas. Utan tvärtom utgår ifrån att de tror att någon person är ohederlig och försöker hitta ett brott att sätta dit honom för. Därmed blir alltihop minst sagt rättsosäkert – i fallet Playa blev det därtill en rättsskandal.

   Efter vad vi fått fram har SVT fortsatt att gräva där vi slutade. Och därmed sannolikt kommit längre. Bland annat har man tittat närmare på hur amerikanska DEA:s agenter har agerat i Sverige i det här fallet. Låt oss återkomma till det.

   En av alla de artiklar vi har publicerat om det här på Para§raf, utgör något av en sammanfattning av vad vi fick fram i fallet. Den finns att ta del av här: Kokainmålet – en ny stor rättsskandal.

Tillägg 16.15 den 28 maj 2018

   Polisen har nu, utifrån SVT:s program, återupptagit de nedlagda interna förundersökningarna om olika brott som svensk polis kan ha begått i samband med Operation Playa. Ytterligare information finns att ta del av här.

 

 


   Dick Sundevall är Magasinet Para§rafs chefredaktör.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.