Ulf Malmros

Åtalas för grovt förtal genom utpekandet av Ulf Malmros som våldtäktsman

Av Dick Sundevall 2019-02-13

Regissören Ulf Malmros var en av de som hängdes ut i svallvågorna av Metoo. Han anklagades av en kvinna för att 25 år tidigare ha våldtagit henne. Ulf Malmros har själv gått ut i medierna och tillbakavisat det. Nu åtalas kvinnan för grovt förtal. Ett brott som kan resultera i upp till två års fängelse.

   Åklagare brukar dra sig för att åtala i förtalsmål. Ofta handlar det om att ord står mot ord och det kan vara svårt att bevisa något som håller för åtal. Och finns det inte bevisning som åklagaren anser håller, ska det inte leda till åtal.

   Men i det här fallet, som dessutom handlar om den grövsta formen av förtal, har nu kammaråklagare Viktoria Thörnqvist lämnat in en stämningsansökan och målet är inplanerat till juni i år i Nacka tingsrätt.

   I stämningsansökan framgår det att grunden för åtalet utgörs av att:

AW har genom att peka ut Ulf Malmros som våldtäktsman på olika grupper på Facebook utmålat honom som brottslig och klandervärd i sitt beteende. Det hände vid flera tillfällen mellan den 20 november 2017 och den 19 december 2017 på okänd plats, Stockholms län. Uppgiften var sådan att den kunde förväntas utsätta Ulf Malmros för andras missaktning.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom inläggen fått stor spridning och lett till stor skada i både Ulf Malmros privata liv och yrkesverksamhet.
AW begick gärningen med uppsåt.

   Det framgår också att kvinnan erkänner gärningen men förnekar brott.

   Vad är det då som gör att det i just det här fallet har resulterat i åtal för grovt förtal?

– Det är ostridigt att inläggen har gjorts på sociala medier av den som har åtalats, säger kammaråklagare Viktoria Thörnqvist. Ibland kan det ju vara väldigt svårt att bevisa att det är en viss person som har gjort vissa inlägg på internet men så är det inte här.

   Yttrandefriheten är grundlagsreglerad men det kan vara svårt för en enskild person att få en åklagare att driva ärendet när det handlar om förtalsmål, menar Viktoria Thörnqvist:

– Vi har en hög tröskel för att låta det gå till allmänt åtal. Det krävs mycket för att vi åklagare ska inleda en förundersökning. Men bevismässigt är det egentligen inga problem i det här ärendet.

   – Det har väl också betydelse hur stor spridning påståendet har fått?

   – Ja givetvis. Och det har jag ju också skrivit in i åtalet att det fått en stor spridning och att det har betydelse, säger Viktoria Thörnqvist..

   Ulf Malmros bemötte anklagelserna i en debattartikel som publicerades i Aftonbladet. Han skrev där bland annat:

”Låt mig konstatera att MeToo-rörelsen i grunden är en mycket bra sak som belyser ett allvarligt strukturellt problem. Men en bra sak får inte leda till att folkdomstolar härjar fritt.

I två Facebookgrupper anklagar en kvinna mig för en våldtäkt med grova sadistiska och rasistiska inslag. Hon uppger även att hon efter händelsen slutade på arbetsplatsen medan min karriär tog fart. Detta trots att vi aldrig har jobbat tillsammans eller befunnit oss på samma arbetsplats.

Kvinnan i fråga missbrukar och solkar ned MeToo-rörelsen för egna syften. Hon är inte ute efter att belysa maktstrukturer, hon vill skada en enskild person och vill att jag förs upp på en ”förövarlista”.

Hon beskriver sig själv i intervjuer som handlingskraftig, provocerande och kapabel till allt. Men det finns ingen polisanmälan och har aldrig funnits någon. Hon har heller aldrig kontaktat eller konfronterat mig under alla dessa år som gått.”

   Innebär det här åtalet att åklagaren räknar med en fällande dom?

– Ja, eftersom jag väckt åtal så är det klart att jag emotser en fällande dom, säger kammaråklagare Viktoria Thörnqvist.

 


Dick Sundevall är Magasinet Para§rafs chefredaktör.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.