Debatt
Hédi Fried

När är det dags att sluta dalta med rasister som sprider sitt förakt?

Av Åsa Hägglöf 2020-01-30

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Minst sagt beaktansvärt att leva efter. Rent generellt så går det alltid utmärkt att utnyttja den ursäkten. Men när är det nog?

   Bemöt hat med kärlek. Bemöt okunskap med saklighet. Bemöt dumhet med förståelse. Bemöt rasism med kallsinnighet.

   När är nog?
   När är det dags att sluta dalta med rasister som sprider sitt förakt?
   När är det dags att sluta dalta med rasister som trivs med att vara inskränkta och enfaldiga?
   När är det dags att sluta dalta med rasister och inte låta dem stå oemotsagda och skylla på deras obetänksamhet?

   När är det dags att behandla rasisterna som vill bli behandlade, som de själva behandlar andra? När är det dags att inse, att rasister inte är mottagliga för varken saklighet eller trovärdiga källor? När har vi provat att tiga ihjäl dem tillräckligt länge, för att inse att det inte fungerar? När är det dags att sjunka till rasisternas egna låga nivå?

   Någon sätter alltid en boll i rullning. Någon sätter alltid ribban för hur ett samtal ska se ut. Rasisterna runt om i Sverige har sparkat på bollen, utan att någon kickat tillbaka lika hårt.

   Vi ska vara bättre och större, vårda vårt språk. Vi ska bära tillbaka bollen och lägga den snyggt framför deras fötter – för att få den i ryggen när vi går tillbaka till vår planhalva.

   Rasisterna har lagt ribban. Så lågt att ingen kan krypa under den. Vi ska höja den ribban, sägs det. När ska vi inse att rasisterna placerar den ännu längre ner, så fort tillfället ges? När är alltså nog nog?

   Kan det vara nu det är dags att säga som det är?
   Kan det vara nu det är dags att konstatera faktum?
   Kan det vara nu det är dags att i klarspråk, tala om för dem att de är dumma i huvudet?
   Kan det vara nu det är dags att tala om för dem att de är empatilösa, faktaresistenta, egoistiska narcissister?

   Jag tycker det är dags att sänka sig till den nivå de möjligtvis begriper.

   När ska de bli behandlade som de själva behandlar andra? Nu, när rasisterna äger sociala medier i smutskastning av den väl kända förintelseöverlevaren Hédi Fried?

   Då är det dags att sluta klappa dem ömt på huvudet. Det är dags att sluta mjäka med retoriken de anammar, och skylla på deras oförstånd. Nu är det dags att få dem att skämmas över de människor de valt att vara.

   När Clas skriver: ”TACK Hédi Fried, NU VET VI ATT DU SAKNAR BÅDE FÖRSTÅND OCH FOLKVETT.”

   När Brian uttrycker sig så här: ”Deportera henne.”

   När Louise bara vill vara elak: ”Varför har den här tanten fått så mycket utrymme i media? Ska hon få styra Sverige politiskt bara för att hon överlevde lägret? Det var Tyskland, inte Sverige och Jimmie Åkesson som burit sig illa åt! Det är för mycket nu! Säg åt tanten att konfrontera tyskjäveln Merkel istället!”

   Då är det bara att kicka iväg den där bollen, så hårt, att den bildligt talat får motspelaren att flyga i backen.

   Att smeka Clas, Brian eller Louise medhårs är meningslöst. Skulle de fatta vad det är de faktiskt säger, så skulle de inte sagt det från första början.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Åsa Hägglöf är i grunden utbildad barnskötare. Arbetar på ett gruppboende inom LSS. Hon är väl insatt i asylpolitik och migrationsfrågor som hon engagerat sig i under snart 30 år. Vid sidan av sitt arbete jobbar hon ideellt med asylärenden, i första hand gällande ensamkommande.
Åsa är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.