Debatt

Reducera inte palestinierna till Mellanösterns indianer

Publicerad 2020-07-16

Är en lösning på Israel-Palestina-konflikten möjlig? Är FN:s tvåstatslösning bara en utopi och är det dags att vi till och med släpper fram en sådan som Trump? Eller är det bättre med en enstatslösning? Och vad är det i så fall för enstatslösning vi talar om; en demokratisk eller en israelisk?

Jag är ingen jurist. Men det jag gillar med Israel-Palestina-konflikten är att den faktiskt har en neutral mittpunkt som varken är höger eller vänster, pro-palestinsk eller pro-israelisk — och den mittpunkten utgår från FN samt från de mänskliga rättigheterna.

Det var därför jag började studera konflikten via böcker, artiklar, föreläsningar och möten med åtskilliga människorättsorganisationer; både här i Sverige och på plats nere i Mellanöstern.

Och det FN säger är att Israel har ett existensberättigande på sin sida om 1949 års vapenstilleståndslinjer. Men oavsett vad internationell rätt säger så — visst — konflikten förblir olöst. Vad beror detta på?

Innan vi pratar om dagsaktuella händelser så tror jag att många går in i en tankefälla som får konflikten att verka mer svårlöst än den borde vara.

När många av oss visualiserar fram en prolog inkluderar vi berättelser från Bibeln, historiska händelser under romersk tid och krigshistoria från korstågen i ett nationalistiskt narrativ som handlar om två olika religiös-etniska folkgrupper som aldrig har kunnat dra jämt — när vi istället borde se en territorial dispyt mellan en nationalistisk rörelse från Europa, som attraherade många av Hitlers och övriga antisemiters offer, mot en ursprungsbefolkning i Mellanöstern.

Problemet handlar till stor del om att USA håller Israel under armarna medan FN och de flesta av världens länder kritiserar Israel i varierande omfattning. Men när Israel ändå bestämmer sig för att ignorera de mänskliga rättigheterna möts de bara av fördömanden och aldrig av några konsekvenser.

Förr i tiden höll arabstaterna palestinierna om ryggen, men idag ser det inte riktigt ut så. Gulfstaterna, som är de arabstater med verkliga ekonomiska resurser, är snarare på samma planhalva som USA och Israel. Iran stöttar visserligen Hamas, men om Hamas eller Iran vore ett hot mot Israels existens — hur kommer det sig då att Israel fortfarande finns kvar?

Men eftersom Hamas har tvingats anpassa sig till verkligheten ändrade de sitt styrprotokoll 2017 och accepterar sedan dess formellt Israels existens, däremot inte som en ”sionistisk enhet”. Israel, som den starke parten, är däremot inte tvingad till några eftergifter alls.

I en enstatslösning som heter Israel, i motsats till Israel-Palestina, innebär sannolikt ökad diskriminering plus att ett ”icke-judiskt” Israel ses som liktydigt med ett förintat Israel.

Jerusalem är en stad för våra tre största världsreligioner. Självklart borde alla få besöka de heliga platserna. Däremot säger FN i ett antal resolutioner att östra Jerusalem är olagligt ockuperad av Israel. Alltså borde palestinierna få östra delen som sin huvudstad — alternativt att hela Jerusalem administreras av FN.

Över 450,000 bosättare på Västbanken och cirka 210,000 bosättare i östra Jerusalem ockuperar palestinsk mark i strid mot de mänskliga rättigheterna.

Den internationella ordningsmakten måste alltså med hjälp av världens länder upprätthålla lagen. Det är ingen lätt väg att gå, men det är moraliskt och juridiskt den enda riktiga vägen att ta. Antagligen även den enda möjliga för att uppnå en varaktig lösning på konflikten som inte reducerar palestinierna till Mellanösterns indianer.

 

Av Fredrik Wadman
Medlem i Ship to Gaza och Palestinagrupperna i Sverige (PGS)


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.