Debatt

Lägg ner Migrationsverket och gör asylprocessen rättssäker!

Av Alex Bengtsson 2021-08-26

Talibanerna har tagit över Afghanistan. På Kabuls gator finns det i skrivande stund ungdomar som Sverige deporterat dit med motiveringen att de ska kunna vara säkra där. Trots att svenska UD bedömt landet, långt innan talibanernas maktövertagande, som världens farligaste men att de kan vara säkra där.

Detta trots att internationella samfundet och människorättsorganisationer i åratal varnat för etniska rensningar och förföljelse.

Långt innan har svenska Migrationsverket med en riksdagsmajoritets samtycke tvångsdeporterat ungdomar till Afghanistan och dess huvudstad, som många av de utvisade inte har någon koppling till, då de i flesta kommit från andra regioner i landet.

Genom godtyckliga åldersuppskrivningar, ”religionstest” för konvertiter med frågor som inte ens teologiexperter och präster kan svara på och återkommande misstänkliggöranden av flyktingars vittnesmål har Migrationsverket bedrivit sitt arbete.

Rent rättssäkert blev det inte heller bättre med den så kallade gymnasielagen som snarare blev ett rättsosäkert lotteri för flyktingarna då det kom att bli avgörande när deras asylansökan registrerats hos Migrationsverket. 

Rätten till asyl är en grundläggande mänsklig rättighet. Hur mycket än såväl eventuella tjänstemän på Migrationsverket som svenska riksdagsledamöter vill ändra på denna konvention så har Sverige ratificerat de mänskliga rättigheterna.

I nuläget finns det inget svenskt riksdagsparti, som i alla fall enligt sitt partiprogram, motsätter sig FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. 

Migrationsverket har gjort sitt yttersta för att kringgå asylrätten. Det är inte värdigt en rättsstat. Men fläckarna på Migrationsverkets CV handlar inte enbart om Afghanistan. Sverige var länge det land som prickats flest gånger av FN:s kommitté mot tortyr för utvisningar till Irak.

Politiken å sin tur rättfärdigar repressionen mot flyktingar med sina egna integrationspolitiska misslyckande och tillkortakommanden. Det får vara slut på det. 

Nu behövs en rejäl genomlysning och granskning av Migrationsverkets arbete och existensberättigande. Uppenbarligen har arbetet varit ett fatalt misslyckande när det kommer till att uppfylla rättssäkra prövningar för asylsökande. När en myndighet brister i sitt utövande är risken stor att rättsosäkerheten ska sprida sig till andra institutioner i samhället. 

När människor nu samlas på gatorna i svenska städer i solidaritet med Afghanistans folk och för en amnesti för alla afghanska medborgare som befinner sig här bör kravet också  resas att lägga ner nuvarande Migrationsverket och att en statlig haverikommission tillsätts för att utarbeta en rättssäker asylprocess.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Alex Bengtsson arbetar inom omsorgen efter över ett decennium inom journalistiken, politiken och aktivismen då han bland annat var vice vd på Stiftelsen Expo och ordförande för Förbundet Tillsammansskapet.
Han ger idag ut diktsamlingar på temat tillfrisknande och andlig utveckling (den senaste ”Frontlinjer och perifera tårar” släpptes i våras) och driver tillsammans med Anna Morvall podcasten Missionen som finns att lyssna på där poddar finns. Alex Bengtsson är från början yrkesfiskare och är utbildad 12-stegsbehandlare.
Alex är en av av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.