Debatt

Fritt fram för forskningsfusk i företag

Av Elis Carlström 2023-02-15

År 2019 fick vi en lag som förbjuder forskningsfusk (Lag 2019:504 om ansvar för god forskningssed och prövning av oredlighet i forskning). Det var på tiden att vi fick en sådan lag men tyvärr har lagen stora luckor. Lagen tillåter inte granskning av fusk som görs inom företag. Trots att kanske hälften av all statligt finansierad forskning i Sverige görs i någon form av samarbete med företag så får företagens forskning inte granskas enligt lagen.

Lagen kom till i svallvågorna efter Macchiariniskandalen då det visade sig att patienter som fått sy...

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


   Elis Carlström har lång erfarenhet av materialforskning på forskningsinstitut i nära samarbete med industrin. Han började på labbet och framställde nya keramiska material och var med och tog fram produkter för industrin. Blev så småningom forskningschef för Swerea ett material och tillverkningsinstitut (nu del av statliga institutet RISE). I dagsläget arbetar han på Chalmers Industriteknik som rådgivare kring innovationsfrågor. Privat skriver han om forskningspolitik, arbetsmiljö, kemikalier och hur man kan skapa kreativa team något som beskrivs i hans bok ”Collaborative Leadership and Innovation”.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.