Lambertz har nog rätt

Av Dick Sundevall 2012-11-26

Skulle tro att varenda vuxen medborgare i Sverige har en uppfattning i frågan. Kanske tror de sig till och med veta vem mördaren är. Jag är inte så säker i min uppfattning men tror som sagt att Göran Lambertz har rätt.

Lugn – det handlar inte om Quick-ärendet utan om vad Lambertz sa i radions P1 om Palmemordet: Att utredarna borde titta närmare på polisspåret.

Jag har aldrig trott på det där med Christer Pettersson som Palmes mördare. Och det av ett antal skäl:

Christer Petterssons brottslighet och hela liv utmärktes av att allt hände i stunden. Ingenting som han har gjort utmärks av den minsta lilla planering, eller ett uns av tålamod.

Inte alls troligt

Här skulle han alltså ha fått syn på paret Palme utanför biografen och sedan väntat ut dem i cirka en och en halv timme. Det tror jag inte alls.

Därefter ska han ha följt efter dem för att skjuta Olof Palme på ett för skytten perfekt ställe. Den som sköt och sprang in i gränden och uppför trapporna går inte att följa efter med en polisbil eller mc. Och väl där uppe hinner han försvinna i en massa olika riktningar, innan några poliser kommer dit eller har hunnit spärra av.

Skulle Christer Pettersson ha planerat det här mordet så väl att han sköt just där? Tror inte det.

Inne i den gränden står ett ögonvittne när mördaren kommer springande. Han bor i Sollentuna där Christer Pettersson bodde och utgjorde en känd högljudd figur. Ögonvittnet berättade att han flera gånger har sett Pettersson i Sollentuna och att mannen som sprang in i gränden inte var Christer Pettersson. Kan han ha blandat ihop det och inte känt igen Pettersson? Knappast. Christer Pettersson hade ett minst sagt säreget utpräglat utseende.

Men varför erkände då Christer Petterson – nästan – Palmemordet? Därför att han försörjde sig bra på att nästan göra det.

Alternativen

Om det inte var Christer Pettersson, vem eller vilka kunde det då vara? Om vi sorterar bort de vildaste spekulationerna, som någon i familjen Palme som mördare och liknande, så brukar det bli tre möjliga förklaringar kvar:

En ensam galning

En galning som nu sitter på ett mentalsjukhus och inte kommer ihåg någonting, eller är död. Tror man på den teorin, som naturligtvis inte är helt omöjlig, så måste man också tro på att den personen kan få fram ett sådant mordvapen och välja ut den mordplatsen. Vilket kanske inte är så helt troligt.

Utländska agenter/hitmän

Ja, det är också en möjlighet. Men skulle de alltså ha fått syn på paret Palme den kvällen, eller ska de ha haft ständig bevakning på dem? Väldigt många hemliga arkiv har öppnats sedan Palmemordet men inget har framkommit som stödjer den här tesen. Och skulle inte de 50 miljonerna som utlovats i belöning innebära att någon som vet hade hört av sig om det hade handlat om utländska agenter?

Polisspåret

Det är ingen hemlighet att det fanns en hel del poliser med högerextrema åsikter under den här tiden som hatade Olof Palme mer än något annat. Inom polisen visste man att paret Palme skulle gå på bio den där kvällen, utan livvakter. Man visste var – och man visste vilken tid.

Det fanns uppenbarligen personer med walkie-talkies runt mordplatsen när Palme sköts och som inte har kunnat identifieras i efterhand.

Poliser, om några, kan hålla käften om vad kollegor har haft för sig. Det är en naturlig del av den svenska poliskulturen och gäller även för nog så grova brott.

Men skulle då inte de 50 miljonerna i belöning innebära att någon av de poliser som i så fall vet, skulle ha trätt fram och sopat hem alla dessa miljoner?

Skulle inte överleva

Hur skulle det i så fall gå till? Det är ett hundratal personer som har erkänt Palmemordet. Låt oss tänka oss att det nu kommer en polis och säger att han vet hur och vem/vilka som gjorde det. Det är han ju i så fall inte den första polis som säger sig veta. Några har till och med skrivit böcker om vad de ”vet”.

Men låt oss anta att han kommer med så intressanta uppgifter att Palmeutredarna börjar höra honom närmare och undersöka vidare utifrån de uppgifter han lämnar. Skulle han samma dag hamna i ett vittnesskyddsprogram? Knappast.

Skulle det läcka inom polishuset i Stockholm att det var just den här polismannen som nu hade ”tjallat”. Definitivt. På få platser i landet läcker det så oupphörligt som det gör i just det huset.

Vad skulle då hända med den här polismannen, om det han har att berätta är sant? Det handlar alltså i så fall om en grupp högerextremistiska poliser som kunnat hålla käft under alla dessa år. En del av dem har därtill sannolikt klättrat ett antal pinnhål i karriären. De har tillsammans sett till att Palme blivit mördad och någon av dem har utfört själva mordet.

Någon som tror att den här polismannen skulle överleva så värst många dagar? Kan man mörda en statsminister så kan man naturligtvis också mörda en ”tjallare”. Och med den vetskapen håller man käften oavsett hur många miljoner det handlar om, för som död har man ingen glädje av dem.

Polisens sämsta gren

Olika yrkesgrupper i Sverige är bra på vissa saker och sämre på andra. Inom SJ är man dålig på att få tåg att komma och gå i tid. Inom byggnadsindustrin är man numer bra på att isolera hus mot vinterkylan men usel på att få bra ventilation i offentliga lokaler. Journalistkåren, eller i varje fall 90 procent av den, är dålig på att gräva och vara kritiskt granskande.

Vad är då svensk polis dålig på? Vad är deras sämsta gren? Statistiken är entydig, de är absolut sämst på att utreda och lagföra andra polisers brottslighet.

Kanske är det just därför som Palmemordet inte är löst? Kanske är det just därför som det är det enda mord på ett statsöverhuvud, i världshistorien, som inte är uppklarat?

Jag tror att Göran Lambertz har helt rätt: Palmeutredarna bör titta närmare på polisspåret. Men kommer de att göra det så länge som de är övertygade om att Christer Pettersson mördade Olof Palme?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.